‘Omwonenden Moerdijk lopen geen gezondheidsrisico’s’

Bewoners van Moerdijk en omliggende dorpen kunnen, als het milieu-arts Henk Jans ligt, weer rustig gaan slapen. In de omgeving van het dorp zijn geen concentraties schadelijke stoffen gemeten waardoor mensen gezondheidsrisico’s lopen.

Dat meldt Omroep Brabant die vandaag bij  een druk bezochte bewonersbijeenkomst in Moerdijk was. Jans waarschuwde op de bijeenkomst wel dat mensen niet onnodig het getroffen gebied moeten betreden.

Eerder vandaag werd bekend dat hulpverleners tijdens de ramp wel degelijk aan risico’s zijn blootgesteld. Zo hebben agenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers in de giftige rook gestaan en door zwaar vervuild bluswater gelopen. Volgens het Algemeen Dagblad hebben inmiddels tientallen hulpverleners zich gemeld met klachten als huidaandoeningen en irritaties aan ogen, mond, keel en luchtwegen.

De Bredase burgemeester Peter van der Velden maakte vanmiddag tijdens een persconferentie bekend dat hij wil dat er een grootschalig gezondheidsonderzoek komt onder de hulpverleners die betrokken waren bij de brand.

Ook werd gemeld dat 90% van de stoffen in het zwaar vervuilde bluswater niet kankerverwekkend is. De overige 10% kan kankerverwekkend zijn, maar is niet schadelijk als je niet in contact komt met slootwater.

Lees ook:‘Hulpverleners Moerdijk ziek door afhaalchinees’
Lees ook:RIVM: ‘Geen gevaarlijke stoffen bij brand Moerdijk’
Lees ook:Toch geen gezondheidsonderzoek Moerdijk
Lees ook:Kankerverwekkende stoffen in Moerdijks bluswater
Lees ook:RIVM: ‘Gebied rond Moerdijk veilig’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Omwonenden Moerdijk lopen geen gezondheidsrisico’s’

  1. Ed Stevenhagen

    In Zoetermeer hebben we slechte ervaringen met uitspraken of het gebruik van uitspraken van RIVM. Zie mijn link: Sterigenics met de uitstoot 1200-1600 ton kankerverwekken ethyleenoxide in een stad van 120000 inwoners, en de CO2-leiding (Barendrecht consortium) door een woonwijk, die men roestend had verstopt .
    http://www.youtube.com/watch?v=hw1XXCVGpPM&feature=player_embedded

    Foto’s Moerdijk:
    http://www.flickr.com/search/?s=int&w=12331356%40N00&q=Moerdijk&m=text

      /   Reply  / 
  2. ben turfboer

    zo gaat het altijd,kan geen kwaad.
    Maar binnenkort zie je daar ook mannetjes lopen in witte pakkies.
    Zoals toen in de Bijlmer.
    Niemand zegt de waarheid ,die ze echt wel weten.
    Een brandweerofficier uit Haaglanden zei eens:als je gaat zeggen dat het gevaarlijk is zaai je paniek.Dus gewoon liegen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>