RIVM: ‘Gebied rond Moerdijk veilig’

Het gebied rond het industrieterrein van Moerdijk, waar ruim twee weken geleden het chemiebedrijf Chemie-Pack in vlammen op ging, is veilig. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is gebleken dat lucht, bodem, water, groente, speeltoestellen, tuinmeubilair en dergelijke niet of nauwelijks zijn verontreinigd door de brand.

Het gaat om het gebied tot 10 kilometer benedenwinds van de brand in Moerdijk, ook wel het ‘rookgebied’ genoemd. Volgens de instanties is buiten sporten op voetbalvelden, speelvelden, buitenbanen en dergelijke gewoon mogelijk.

Ook kan er veilig in de tuin gewerkt en gespeeld worden en kan groente en fruit uit de tuin weer gegeten worden, tenzij ze zichtbaar verontreinigd zijn met roet of brandresten. Dan kun je ze beter weggooien.

Voor wat betreft gevaarlijke stoffen in de lucht concludeert het RIVM dat er geen ernstige gezondheidseffecten zijn geweest en zijn te verwachten voor de bewoners door inademing van stoffen die tijdens en na de brand zijn vrijgekomen. Er zijn evenmin aanwijzingen dat er op de lange termijn effecten zullen optreden. Daarvoor was de blootstelling tijdens de brand te laag.

Voor zandbakken in het rookgebied tot 8 kilometer geldt een ander advies. Uit voorzorg wordt geadviseerd het zand te vervangen, omdat zandbakzand niet kan worden schoongemaakt en een eventuele verontreiniging zeer waarschijnlijk in het zand aanwezig blijft.

Bron: Crisis.nl

Lees ook:Deel gezondheidsadviezen Moerdijk ingetrokken
Lees ook:Toch geen gezondheidsonderzoek Moerdijk
Lees ook:‘Hulpverleners Moerdijk ziek door afhaalchinees’
Lees ook:RIVM: ‘Geen gevaarlijke stoffen bij brand Moerdijk’
Lees ook:Toch dioxine aangetroffen na brand Weurt

1 Reacties // Reageer

One thought on “RIVM: ‘Gebied rond Moerdijk veilig’

  1. a.vermeulen

    er waren in moerdijk ook hulpverleners ziek die geen chinees hadden gegeten.omdat met het berichtde afhaalchinees in een verkeerd daglicht komt te staan is een reterfikatie van het bericht gewenst.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>