Nederland twaalfde op internationale kankerranglijst

Nederland staat twaalfde op de internationale ranglijst van landen waar kanker het meest voorkomt. Dat heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maandag bekendgemaakt. Denemarken is koploper. Daar krijgen jaarlijks iets meer dan 326 op de 1000.000 mensen kanker. In Nederland zijn dat er ruim 286.

Kanker komt het minst voor in Zuid-Afrika: 202 op de 100.000 mensen. Dat kanker in Nederland en andere Westerse landen vaker voorkomt dan in Oost-Europa en Afrika komt vooral door onze leefstijl.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht het risico op kanker met een derde kunnen verlagen.

Voor Nederland geldt ook dat we redelijk hoog in de ranglijst staan door onze actieve screening en goede opsporingsmethoden.

Kanker komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Toch staat Nederland hoger op de ranglijst van mannelijke kankerpatiënten. Jaarlijks ontwikkelen 306,3 op de 100.000 Nederlandse mannen de ziekte. Daarmee staan we 24e op de lijst van meeste gevallen van kanker bij mannen. Frankrijk voert de lijst aan.

Bij de vrouwen staan we op de vijfde plaats en neemt Denemarken de leiding. Jaarlijks ontwikkelen 276,5 op de 100.000 vrouwen in Nederland kanker. Vooral op borstkanker scoren we hoog (4e plaats). Op elke 100.000 Nederlandse vrouwen krijgen er 98,5 borstkanker.

Ook longkanker komt in ons land relatief vaak voor. Dat komt onder andere door het hoge percentage (circa 28%) rokers.

Als het over kankersterfte gaat, doen we het een stuk beter. In de ranglijst van landen waar de meeste mensen aan kanker overlijden, staat Nederland op de 29e plaats met 122 doden per honderdduizend mensen. In Mongolië overlijden de meeste mensen aan de ziekte.

Bron: WCRF

Lees ook:Nederlandse vrouw staat hoog op ranglijst kanker
Lees ook:Nederland staat derde op ranglijst slokdarmkanker
Lees ook:Beste verpleeghuis van Nederland staat in Friesland
Lees ook:Mannen hebben 20% meer kans op kanker
Lees ook:Minder kans om te sterven aan kanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederland twaalfde op internationale kankerranglijst

  1. Jonny

    Wat een flut artikel, kanker is afhankelijk van de gemiddelde leeftijd. Wtf maakt het uit als je rond de 70 sterf in nederland vanwege kanker, terwijl je in afrika al rond de 40 jaar de dood vind omdat jouw levenstijl blijkbaar volgens dit artikel veel gezonder is. Stelletje sukkels. Je moest je schamen. voor het verspreiden van bullshit.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>