Beste verpleeghuis van Nederland staat in Friesland

De beste verpleeghuizen vind je in de uithoeken van Nederland: Friesland, Limburg en Zeeland. Dat blijkt uit de de ranglijst van verpleeg- en verzorgingshuizen die de Volkskrant vandaag publiceert. Het beste huis van dit jaar is – net als vorig jaar – het kleine verpleeghuis De Klink in het Friese Metslawier. Verpleeghuizen in de Randstad scoren veel slechter, ook de grote steden blijven achter.

Om goed te scoren in de ranglijst moeten huizen niet alleen goede zorg leveren, maar ook tevreden bewoners hebben. Beide aspecten worden jaarlijks gemeten. De Volkskrant analyseert sinds 2006 jaarlijks de kwaliteitsgegevens die de ouderenzorg levert aan de overheid.

Huizen in de grote steden in de Randstad – met name Amsterdam en Den Haag – scoren gemiddeld slechter op de ranglijst dan die in andere steden. De 12 Rotterdamse huizen doen het gemiddeld beter, in Utrecht is de gemiddelde prestatie van de grote steden het best: plaats 133.

In de top-twintig van de verpleeghuizen komende grote steden echter helemaal niet voor. De Randstad speelt hier een bescheiden rol met 2 huizen: Frankenland in Schiedam en Hogewey in Weesp.

De beste huizen staan vooral in Friesland, Zeeland, Limburg en het oosten van het land.

Volgens experts scoren verpleeg- en verzorgingshuizen in de Randstad lager omdat zij meer moeite hebben om deskundig en betrokken personeel te vinden. In de ranglijst uit zich dat vooral in een  grotere ontevredenheid van bewoners en familieleden.

Zie de volledige ranglijst op www.vk.nl/verpleeghuizen

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Medicatieveiligheid in zorginstellingen is onvoldoende
Lees ook:Kwaliteit personeel verpleeghuis slecht
Lees ook:‘Verpleeghuizen schieten ernstig tekort’
Lees ook:Grote verschillen in babysterfte binnen Nederland
Lees ook:Verpleeg- en verzorgingshuizen doen het beter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>