Jacht op Nederlander zonder zorgverzekering

Nederland telt nog altijd zo’n 150.000 mensen die zich niet hebben verzekerd tegen ziektekosten. Terwijl de basisverzekering verplicht is voor iedereen. Dat kost de samenleving 140 miljoen euro per jaar!

Het afsluiten van een ziektekostenverzekering mag dan misschien niet goedkoop zijn, voor mensen met een laag inkomen is er een tegemoetkoming van de overheid.

Bovendien heeft elke Nederlander recht op zorg. Waarom zou je er dan niet aan meebetalen? Op deze manier wordt de zorg voor andere burgers, die wel trouw iedere maand de premie ophoesten, alleen maar duurder!

Al sinds het nieuwe zorgstelsel proberen de ministers van Volksgezondheid iets te doen aan het hoge aantal onverzekerden. Nu heeft minister Schippers dan eindelijk de Tweede en de Eerste Kamer achter het wetsvoorstel Opsporing onverzekerden gekregen.

Daarmee kunnen verzekeringsplichtigen zonder zorgverzekering actief opgespoord en gemaand worden om een zorgverzekering af te sluiten. Dat gaat vanaf 15 maart gebeuren.

Geven zij hier na 3 maanden nog geen gehoor aan, dan krijgen ze een boete van 3 maal de standaardpremie per maand (circa € 340). Blijkt vervolgens dat ze alsnog geen zorgverzekering afsluiten, dan volgt een tweede boete.

Zijn mensen na twee boetes nog altijd onverzekerd, dan verzekert het College voor Zorgverzekeringen hen bij een zorgverzekeraar. Zij zijn dan een jaar lang een bestuursrechtelijke premie verschuldigd ter hoogte van de standaardpremie (in totaal ongeveer 1350 euro). Deze wordt zo mogelijk rechtstreeks ingehouden op het loon of de uitkering.

Wie nu een verzekering afsluit, krijgt geen boete. Het ministerie van Volksgezondheid start vandaag met een voorlichtingscampagne om de opsporing van onverzekerden bekend te maken via de website www.ikzoekdekking.nl. Met deze campagne roept het ministerie iedereen op om onverzekerden te informeren en zo boetes te helpen voorkomen.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:Ook VGZ verlaagt premie basisverzekering
Lees ook:‘Zorgverzekering in 2010 fors duurder’
Lees ook:Zorgverzekering van 35.000 Nederlanders mogelijk stopgezet
Lees ook:Zekur opnieuw de laagste zorgpremie van Nederland
Lees ook:Eerste rechtszaak tegen rookcafé een lachertje

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Jacht op Nederlander zonder zorgverzekering

  1. Ron

    Hoi ,

    Even mijn verhaal , ………….

    Ik had samen met mijn vrouw een winkel en we hebben beiden ons hele leven hard gewerjt in deze winkel.

    In 2007 (begin v/d crisses) viel de omzet gedurende twee jaren sterk (25% omzetdaling p/j) terug. Aangezien we veel geld hadden geleend om de zaak op te bouwen/uitbreiden en dat nog steeds wel “terugbetaald moest worden” moest de stekker er uit. We haalden simpelweg niet meer genoeg omzet/winst om de schulden af te kunnen betalen.

    We sloten de winkel , zonder failliet te gaan maar de schulden bleven / blijven nog steeds staan.

    Ik was eerst een jaar overspannen ervan , vervolgens ging ik werken voor een telecom bedrijf as verkoper , maar wat bleek ….. mijn contract werd niet meer verlengd in mei 2010 omdat ik niet meer “commercieel belangrijk zou zijn voor het bedrijf”
    Het was gewoon een manier om te zeggen dat ik niet volgzaam genoeg was en er geen genoegen mee nam dat mijn uren zomaatr werden teruggedraaid en dat bonussen niet meer werden uitbetaald met als resuktaat dat mijn salaris in 1 jaar terugliep van 1800,00 netto naar 1350,00 netto per maand !!!!!!
    Men zei dat ik niet moest zeuren maar gewoon wat harder moest werken.

    Affain mijn contract werd niet meer verlengd en ik was werkeloos.
    Dus ik begon weer voor mezelf , samen met mijn vrouw.
    Heel kleinschalig begonen we aan een hondenuitlaatservice en ik ging in de weekends op de markten staan voor een schamele paar tientjes per dag. Je moet toch wat.
    De drie maanden gingen voorbij en we verdienden niet genoeg om van rond te komen dus we gingen naar de sociale dienst om een aanvullende (BBZ-uitkering) aan te vragen. We maakten een plan en voldeden daarbij aan alle criteria om in aanmerking te komen voor deze uitkering zodat het mogelijk zou worden voor ons om ons zelf te kunnen bedruipen zonder (uiteindelijk) bij de gemeenschap aan te kloppen voor financiele hulp.
    Maar wat bleek , de ellende verdiepte zich vanaf het moment dat de overheid zich ermee begon te bemoeien want ondanks dat we aan alle criteria voldeden om in aanmerking te komen werd de aanvraag (na drie maanden en zonder enige vorm van voorschot zodat wij met twee kinderen moesten rondkomen van 700,00 per maand)afgewezen omdat wij teveel schulden zouden hebben!!!! (wij hebben echter met alle schuldeisers bindende afspraken gemaakt allemaal binnen de grenzen van de wet !!)
    Maar de conclusie NA DRIE MAANDEN was dat onze zakelijke activiteiten werden bestempeld als NIET WENSELIJK, u leest het goed men gebruikte letterlijk de term dat het niet gewenst was dat wij voor onszelf een eerlijk bestaan probeerden op te bouwen door eerlijk en hard te werken !!!!!

    OK we hadden dus geen keus meer en moesten ook deze zaak weer stoppen want we hadden nu géén andere keus meer dan ons uit te laten schrijven bij de KVK(voorwaarde voor het verkrijgen van een gewone bijstandsuitkering) en nu hebben we dus een bijstandsuitkering en ontvangen 1248,00 per maand. Alleen we mogen niet meer voor onszelf werken want dat laat de uitkeringsinstantie niet toe.

    Ik moet nu worden omgevormd tot een “brave burger” die netjes in de schuldsanering gaat en alle verdiensten de komende jaren afbetaald aan schulden.
    Maar wat blijkt , werkgevers zitten helemaal niet op mij te wachten , en het lukt ze bij de sociale dienst maar niet om mij aan een baan te helpen.

    Dus ik weer naar de sociale dienst met het verzoek om me dan gewoon toch naar die BB-Z uitkering (gedeeltelijke aanvulling) te geven I.P.V de bijstandsuitkering zonder uitzicht op werk.
    Ik en mijn vrouw kunnen immers gewoon werken en dat willen wij dan …… ook maar dan wel als ondernemer.

    Maar ik krijg geen toestemming , ze zeggen dat ze me binnen een half jaar aan het werk hebben , maar ze hebben helemaal geen werk voor me , dus ik zit nu samen met mijn vrouw gedwongen op de bank thuis in een situatie dat we kunnen en willen werken maar , … HET IS NIET GEWENST

    Kunt u het nog volgen want wij kunnen het inmiddels allang niet meer !!

    En nu de laatste ontwikkeling :

    We konden door de tekorten aan inkomsten niet onze ziekenfondspremie betalen , met het gevolg dat er 6 maanden achterstand is ontstaan en nu blijkt er op 15-02-2011 een nieuwe wet van kracht te zijn geworden die alle Nederlanders ertoe verplicht om een ziekenfondspremie af te sluiten. Doe je dit niet dan word je dus gedemoniseert. We kregen een brief waarin staat dat we vanaf Maart verplicht 100,00 per maand meer (boette) moeten gaan betalen omdat we WANBETALERS zijn en dat is niet GEWENST !

    Ik krijg dus in één maand tijd drie maal te horen dat wij niet gewenst zijn !! (Dit staat letterlijk in hun correspondentie)!!

    Er komt bij dat ze deze 100,00 per maand zomaar mogen inhouden (met straffe van Centraal Justitieel Incasso Bureau beslaglegging?openbare verkoop van wat we nog aan spullen hebben na deze jaren die alreeds verschrikkelijk voor ons waren (Koophuis verkocht , alles is verkocht).

    Dus we gaan vanaf volgende maand ook nog eens met 100,00 achteruit , blijft er over 1005,00 netto per maand voor ons gezin man / vrouw en twee kinderen)
    En nog steeds mogen we niet voor onszelf zorgen en een eigen bedrijfje starten zodat we zelfvoorzienend kunnen zijn !!!

    Eerlijk gezegd weet ik het zo langzamerhand niet meer m ik denk er sterk over om de boette’s van 100,00 per maand maar niet te betalen m ik heb het gewoon gehad met het systeem , met de overheid. Het is voor ons gewoon niet meer mogelijk om een onafhankelijk bestaan op te bouwen wat wij WENSELIJK vinden.

    Ik ben op het punt aangekomen dat het me niet meer kan schelen of men me Wanbetaler noemt of me bestempelt als önwenselijk”Ik word zelfs niet meer bang van het Centraal Justitioneel incasso bureau en hun dreiging om bij het niet betalen van de boette te worden vervolgd (Openbare verkoop/ deurwaarders etc. etc).

    Wat willen ze doen wanneer ik niet betaal , me mijn huis uitzetten omdat ik niet genoeg geld heb om de (verplichte )ziekenfondsverzekering te betalen ??

    Om het heel kort samen te vatten , ik begrijp heel goed waarom mensen wereldwijd in opstand komen.
    Ikzelf zit er ook nog maar een milimeter vanaf en dan explodeer ik en maken me de e.v.t. gevolgen helemaal niets meer uit !

      /   Reply  / 
    1. DatZegIkNiet

      Kansloos.

        /   Reply  / 
  2. moerstaal

    Beste Ron,

    Hier zit er nog een. Ik snap je helemaal!
    Ik heb tijdig de benen genomen naar Brazilië.
    Momenteel vluchten meer mensen in mijn netwerk weg naar Brazilië.
    Voor jullie geen oplossing natuurlijk maar dit is wat je nu gaat krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>