Leeftijd overgang is te voorspellen

De leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is te voorspellen. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Simone Broer van het UMC Utrecht. Door het meten van het hormoon AMH in het bloed van vrouwen, kan berekend worden hoe lang zij vruchtbaar zijn.

De meeste vrouwen komen vrouwen tussen hun veertigste en zestigste jaar in de overgang. De vruchtbaarheid van de vrouw eindigt 10 jaar daarvoor, in het meest ongunstige geval dus al rond het dertigste levensjaar.

‘Vrouwen stellen het krijgen van kinderen vaak uit tot hun carrière opgestart is, maar soms blijkt dan dat ze moeilijk zwanger kunnen worden. Het kan daarom voor vrouwen van grote waarde te zijn vooraf te weten tot welke leeftijd ze vruchtbaar blijven. Als eerste in de wereld zij wij er in geslaagd een voorspelling op deze langere termijn voor individuele vrouwen te doen’, aldus Broer.

In het onderzoek van het UMC Utrecht werden 257 gezonde vrouwen 11 jaar gevolgd. Broer koppelde waarden van het hormoon AMH aan het ingaan van de menopauze. Zij maakte met die gegevens een model om de menopauzeleeftijd te voorspellen. Met deze leeftijdsspecifieke AMH-waarde kan het einde van de vruchtbaarheid van de individuele vrouw worden ingeschat met een marge van enkele jaren.

Vrouwen die te horen krijgen dat ze vroeg onvruchtbaar zullen worden, kunnen ervoor kiezen om hun eicellen in te vriezen. Op die manier kunnen ze via IVF alsnog kinderen krijgen, als blijkt dat spontaan zwanger worden niet meer lukt. Het UMC Utrecht biedt – net als het AMC in Amsterdam – de mogelijkheid om eicellen in te vriezen en te bewaren in een eicelbank.

Het UMC Utrecht doet op dit moment vervolgonderzoek om de toepasbaarheid van de test definitief vast te stellen.

Bron: UMCU

Lees ook:Hormoon voorspelt begin overgang
Lees ook:‘Cosmetica tast vruchtbaarheid mannen aan’
Lees ook:Vrouw krijgt gezonde baby na eierstoktransplantatie
Lees ook:Mannen hebben ook een biologische klok
Lees ook:Radboud Ziekenhuis gaat eierstokweefsel invriezen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Leeftijd overgang is te voorspellen

  1. Overgang symptomen

    Dat is wel fijn dat de overgang te voorspellen is. Op die manier kunnen we inderdaad onze carriere eerst opbouwen en toch zekerheid hebben dat we nog vruchtbaar zijn. Als de tijd begint te dringen kunnen we als nog de beslissing maken om direct kinderen te nemen. Ook zijn er meestal wel goed een aantal symptomen te herkennen voor je de overgang in gaat maar dan ben je meestal wel al iets te laat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>