Wat is het beste ziekenhuis bij een hartkwaal?

De AD Ziekenhuis Top 100 haalde deze week vooral de media met de sterftecijfers van hartpatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. De kans dat een hartpatiënt tijdens de behandeling overlijdt is volgens de krant in het ene ziekenhuis 10 keer zo groot als in het andere. Maar in welk ziekenhuis kun je nou het beste met een hartkwaal terecht?

Het AD stelde een top 10 op van ziekenhuizen met de beste cardiologie-afdeling. Bovenaan staat het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, gevolgd door het Kennemer Gasthuis in Haarlem.

De Top 3 sluit met het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. De winnaar van de Ziekenhuis Top 100 van dit jaar, het St. Franciscus Gasthuis in Rotterdam, levert ook prima hartzorg. Het ziekenhuis staat op de 4e plaats in de top 10 van ziekenhuizen met de beste zorg voor hart- en bloedvaten.

In de Top 10 staan verder: het Orbis MC in Sittard/Geleen (plaats 5), het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam (6), het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk (7), het Waterland Ziekenhuis in Purmerend (8), het Diaconessenhuis in Meppel (9) en het MS Twente in Enschede (10).

Het AD heeft de ziekenhuizen op 5 punten beoordeeld, waaronder het percentage sterfgevallen van mensen die binnen werden gebracht na een hartinfarct en het aantal heroperaties dat vanwege problemen nodig was.

Over de sterftecijfers was deze week veel te doen, maar die zeggen wel degelijk iets over de kwaliteit van de diagnose en de gekozen behandeling.

Bron: AD

Lees ook:Sint Franciscus Gasthuis is beste ziekenhuis
Lees ook:Of is het St. Antonius in Nieuwegein het beste ziekenhuis?
Lees ook:Grote verschuivingen in top 10 beste ziekenhuizen
Lees ook:Beste ziekenhuis van Nederland staat in Dokkum
Lees ook:Ziekenhuizen kijken bij elkaar in de keuken

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat is het beste ziekenhuis bij een hartkwaal?

  1. Henri Haenen

    Hartpatienten Nederland heeft het AD-bericht over de sterftecijfers eerder deze week al baarlijke nonsens genoemd, nergens op gebaseerd en waardeloze journalistiek. Ze veroorzaken uitsluitend en zeer ten onrechte onrust onder patiënten. Het AD vergelijkt appelen met peren. Eerst is onderzoek nodig naar de samenstelling van regio’s rond ziekenhuizen, voordat je iets kunt zeggen over sterftecijfers. Voorbeeld: in een regio waar veel ouderen wonen, zal het sterftecijfer ongetwijfeld hoger liggen! Ook de Nederlandse Vereniging van Cardiologen noemde het AD-bericht deze week ongepast en onjuist.

    Henri Haenen, woordvoerder belangenorganisatie Hartpatienten Nederland

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>