‘Bij woningbrand heb je slechts 3 minuten om te vluchten’

Brand in huis is voor het overgrote deel van de Nederlanders een ver-van-hun-bed-show. Ze denken dat het hen niet overkomt. Ook onderschatten ze het gevaar van brand. Toch telt Nederland jaarlijks 7000 woningbranden. Wist je dat je bij een woningbrand slechts 3 minuten hebt om jezelf in veiligheid te brengen?

De gemiddelde aanrijtijd van de brandweer is 8 minuten. ‘Sterke rookontwikkeling en het vrijkomen van giftige gassen zorgen in een mum van tijd voor een niet overleefbare situatie. Brand is dus sneller dan de brandweer,’ concludeert René Hagen, lector Brandpreventie.

‘Mensen denken dat ze heel veel tijd hebben om te vluchten bij brand. Zo’n 30 jaar geleden had je vanaf de start van de brand nog 17 minuten. Verbetering van woningen en vermeerdering van brandbare inrichtingsmaterialen hebben die tijd echter drastisch ingekort. Tegenwoordig heb je bij een woningbrand slechts 3 minuten om jezelf in veiligheid te brengen. Daarna zorgen rook en giftige gassen voor een niet overleefbare situatie. Een dodelijke brand is dus sneller dan de levensreddende brandweer.’

Vanaf morgen is op de website www.watdoejijbijbrand.nl een filmpje te zien van een gesimuleerde woningbrand. Het filmpje is het startsein voor de campagne ‘Wat doe JIJ bij brand?’. De hele oktober staat in het teken van de Nationale Brandpreventieweken.

De gezamenlijke campagne van de Brandweer en de Brandwonden Stichting moet Nederlanders aan het denken zetten, maar vooral aansporen tot actie om de de risico’s op brand in huis te beperken en om te leren wat je moet doen als er brand is.

Bron: Nederlandse Brandwondenstichting

Lees ook:Brand in Twents ziekenhuis veroorzaakt door geknoei
Lees ook:De sugarsnaps waren niet de boosdoeners
Lees ook:Hoofdpijn? Ventileer het huis!
Lees ook:Toch dioxine aangetroffen na brand Weurt
Lees ook:Top ziekenhuis Twente weg na fatale brand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>