‘Appel slechter voor je tanden dan frisdrank’

Een appel eten kan tot 4 keer zo schadelijk zijn voor je tanden als het drinken van een glas koolzuurhoudende frisdrank, zoals cola. Ook wijn en bier zijn niet erg goed voor je gebit, blijkt uit Brits onderzoek.

Grapefruit is daarentegen weer veel minder schadelijk, maar dat eten we minder vaak. ‘Het gaat niet alleen om wat we eten, maar ook hoe we het eten’, legt hoofdonderzoeker professor David Bartlett van het King’s College London Dental Institute uit.

‘Artsen zeggen terecht dat appels gezond zijn, maar als je ze heel langzaam eet, dan kan de hoge zuurgraad van appels je tanden beschadigen.’

De onderzoekers zochten in hun studie naar een verband tussen tanderosie en voeding bij ruim 1000 mensen tussen de 18 en 30 jaar. Ze keken naar beschadigingen in het glazuur en het tandbeen en legden die gegevens naast het dieet dat mensen volgen.

Mensen die appels eten hadden bijna vier keer zo vaak beschadigingen aan het tandbeen. Frisdrankdrinkers hadden geen verhoogd risico. Ook vruchtensappen, wijn en bier verhogen de kans op tandproblemen, maar minder dan appels.

In sommige appels zitten bijna vier theelepels suiker. Die suikers verhogen de zuurgraad in de mond, waardoor tanderosie kan ontstaan.

De resultaten betekenen niet dat mensen nu maar geen appels meer moeten eten, aldus de onderzoekers. Wel hebben ze enkele tips om de schade te beperken. Zo kun je samen met de appel een glas melk drinken of een stuk kaas eten. Het calcium in de melk en kaas neutraliseer het zuur uit de appel. Ook kun je na de appel een glas water drinken om het ergste zuur mee weg te spoelen.

Je kunt ook je tanden beschermen door vruchtensappen en smoothies met een rietje te drinken. En tot slot kun je je tanden ook beschermen door voor het eten van zure voedingsmiddelen je tanden te poetsen. Al smaakt het eten daardoor wel minder lekker!

Bron: Daily Mail

Lees ook:Witte wijn slecht voor tanden
Lees ook:‘Een appel per dag houdt borstkanker weg’
Lees ook:Een appel per dag verkleint de kans op darmkanker
Lees ook:Minder astma door bananen en appelsap
Lees ook:Nieuw sapje: appel-rabarber

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Appel slechter voor je tanden dan frisdrank’

 1. Aimé

  Zo’n 25 jaar geleden stond er een resultaat van een universitair wetenschappelijk onderzoek in Readers Digest dat juist het tegenovergestelde zei.Van dan af ben ik gemiddeld één appel per dag beginnen eten.
  Soms eens een weekend geen ,maar dan een andere dag 2 appels.
  Ik poets niet elke dag mijn tanden,en ik kan jullie verzekeren ik heb nog een heel mooi gebit!

    /   Reply  / 
  1. Neo Xirtam

   Is ook allemaal onzin, onderzoek is gesponsord door de zuivelindustrie. Is oud nieuws.

     /   Reply  / 
  2. johan

   niet elke dag je tanden poetsen…. dat is niet fris mevrouw……..

     /   Reply  / 
 2. Neo Xirtam

  Dit bericht is zeker gesponsord door de zuivelindustrie….

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>