Witte wijn slecht voor tanden

Snoep gezond, eet een appel. Dat was jarenlang de boodschap. Maar daar is men inmiddels wel van teruggekomen. Want de zuren in appels zijn helemaal niet zo goed voor je tanden. Net als heel veel andere voedingsmiddelen trouwens, zoals frisdrank, fruit en wijn.

Vooral witte wijn is schadelijk voor het gebit, beweren onderzoekers van de universiteit in Mainz. Zij deden een proef met verschillende Europese rode en witte wijnen waarbij ze de dranken 24 uur lang lieten intrekken op tanden.

Zowel rood als wit bleek een negatieve invloed op het gebit te hebben. Maar witte wijn trok nóg dieper in de tanden.

Vroeger werd alleen suiker als een gevaar voor je gebit gezien. Want suiker veroorzaakt gaatjes. Maar ook zuren kunnen het glazuur aantasten. Tanderosie heet dat.

Tanderosie ontstaat heel geleidelijk, zonder dat je het in de gaten hebt.  Het is belangrijk om tanderosie vroeg te ontdekken, want als het eenmaal het tandglazuur of het blootliggende tandbeen heeft opgelost, is er geen weg meer terug!

Welke voedingmiddelen vormen een aanslag voor je gebit? Dat zijn vooral frisdranken en dan vooral vruchtensappen. Eigenlijk zijn vrijwel alle dranken zuur, met uitzonderingen van water, melk, zwarte koffie en thee zonder suiker.

Let op met ijsthee: het is een van de zuurste dranken! Ook mixdrankjes zoals breezers bevatten veel zuur. Samen met alcohol vormen ze een extra groot risico voor tanderosie. Alcohol heeft namelijk een oplossende werking en kan het tanderosieproces versnellen.

Ook voor zuur fruit, zoals citrusvruchten, zwarte bessen, appels, bramen, druiven, kiwi’s, mango’s kun je maar beter oppassen.

Tot slot nog wat tips om tanderosie te voorkomen:

* Eet niet de hele dag door, maar beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 7 (3 maaltijden en 4 tussendoortjes)

* Houdt zure producten zo kort mogelijk in de mond. Lang op zuurtjes zuigen of lolly’s zijn funest!

* Drinken via een rietje vermindert het contact met de tanden.

* Beperk het gebruik van zure dranken. Drink liever water of thee.

* Wacht na het eten van zure voedingsmiddelen één uur met tandenpoetsen. Door de inwerking van het zuur wordt het oppervlak van tanden en kiezen zachter. Als je dan direct na het eten of drinken je tanden poetst, kun je de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen en verergert de tanderosie.

Lees ook:‘Appel slechter voor je tanden dan frisdrank’
Lees ook:Rode wijn vermindert risico op dikkedarmkanker
Lees ook:Whisky net zo goed voor je hart als wijn
Lees ook:Witte wijn óók goed voor je hart
Lees ook:Hittegolf: veel alcohol drinken extra schadelijk

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Witte wijn slecht voor tanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>