Meer orgaandonatie dankzij speciale verpleegkundige

De aanwezigheid van speciaal getrainde verpleegkundigen leidt tot 20% meer toestemming voor weefsel- en/of orgaandonatie. Dat blijkt uit een studie van Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is tevreden met deze duidelijke uitkomst en pleit voor brede inzet van de training ‘Communicatie rond Donatie’ die ondertussen in 38 ziekenhuizen in het land wordt gegeven.

Het ministerie werkt al jaren, samen met verschillende gezondheidsfondsen, aan het verhogen van het aantal donoren. ‘Duidelijk was dat in ziekenhuizen nog veel te vaak nee wordt gezegd door familieleden (tegen de 70%). Deze studie bevestigt dat goede communicatie en begeleiding van familie leidt tot meer toestemming. Eigenlijk zou ieder ziekenhuis met een intensive care mensen hiervoor moeten opleiden. Je kan er namelijk mensenlevens mee redden’, vindt minister Schippers.

In het ziekenhuis waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werden ingezet in het proces rondom orgaandonatie lag de toestemming van nabestaanden op ruim 57%. In de twee ‘controle’ ziekenhuizen lag dit op 34% en 39%.

Eind dit jaar zijn de evaluaties klaar van verschillende pilots in ziekenhuizen die als doel hebben het aantal toestemmingen voor donatie te laten stijgen. Op basis van die evaluaties zal de minister beslissen welke pilots verder uitgerold worden over Nederland.

Deze week (17 tot en met 23 oktober) staat in het teken van de orgaandonatiecampagne Nederland zegt Ja’. In deze week worden mensen opgeroepen donor te worden en zich te registreren.

‘Iedereen moet zich de vraag stellen of ze zelf weefsel of een orgaan zouden willen ontvangen als dat nodig is. Gelukkig zeggen steeds meer mensen Ja op die vraag. Maar het zijn er nog niet genoeg’, zegt minister Schippers.

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Lees ook:Minister zet in op meer orgaandonatie in ziekenhuizen
Lees ook:Ben jij al orgaandonor?
Lees ook:Hartklepoperatie toch in 11 ziekenhuizen
Lees ook:Artsenorganisatie tegen nieuw systeem orgaandonatie
Lees ook:Minister-president Rutte bij Dag van de Verpleging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>