Minister zet in op meer orgaandonatie in ziekenhuizen

Aan het huidige systeem van orgaandonatie wil minister Schippers van Volksgezondheid niet tornen. Nederlanders moeten zelf de keuze maken of ze zich willen registreren als orgaandonor of niet. Maar feit is dat Nederland een tekort aan donororganen heeft. Daarom heeft Schippers besloten zich meer te gaan richten op de organisatie rond orgaandonatie in ziekenhuizen, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

In de nazomer van 2009 zijn verschillende pilots gestart in ziekenhuizen rondom het proces van orgaandonatie. Die moeten ervoor zorgen dat het aantal orgaantransplantaties toeneemt. Twee van die pilots krijgen nu landelijk vervolg, omdat de minister vindt dat alle Nederlandse ziekenhuizen en alle patiënten op de wachtlijst moeten kunnen profiteren van de verbeteringen die de pilots nu al laten zien.

Het gaat om de pilot in Groningen waar een donatie-intensivist is vrijgemaakt die ziekenhuizen in de regio begeleidt bij de organisatie rondom orgaandonatie. In Leiden is gewerkt met een apart uitname-team dat ingezet kan worden bij orgaandonatie. Andere geplande operaties komen hierdoor niet in de knel.

Uit de evaluatie van de pilots komen goede aanknopingspunten en voorwaarden om de organisatie in de ziekenhuizen te verbeteren. Het aantal transplantaties is nog niet significant gestegen, daarvoor was de looptijd van de pilots te kort en het aantal donatieprocedures in die periode te laag.

Maar de breed gedeelde opvatting dat een andere organisatie van donorwerving in ziekenhuizen nodig is, in combinatie met de noodzaak nu echt grote stappen te zetten, hebben ertoe geleid de twee pilots landelijk in te voeren.

De minister stelt hiervoor een subsidie beschikbaar tot en met 2014.

Bron: Rijksoverheid.nl

 

Lees ook:Meer orgaandonatie dankzij speciale verpleegkundige
Lees ook:Minister houdt vast aan systeem donorregistratie
Lees ook:Meer orgaandonatie na euthanasie zou mooi zijn volgens de VVD
Lees ook:Hartklepoperatie toch in 11 ziekenhuizen
Lees ook:Ziekenhuizen moeten sterftecijfers onthullen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>