Baarmoedertransplantatie mogelijk ook in Nederland

Over enkele jaren is het wellicht mogelijk om in Nederland een baarmoedertransplantatie te ondergaan. Volgend jaar start Zweden met de transplantaties. Als dat een succes wordt, willen ook Nederlandse gynaecologen ermee beginnen.

De baarmoeder is een lastig te transplanteren orgaan. Dat komt door alle bloedvaten die eraan verbonden zijn. Artsen experimenteren al zo’n 10 jaar met de lastige ingreep. Vorig lukte het voor het eerst in Turkije.

Zweden biedt de mogelijkheid vanaf volgend jaar aan aan vrouwen met het zeldzame syndroom Mayer-Rokitansky-Küstert (MRK). Een aangeboren aandoening waardoor de vagina en de baarmoeder niet zijn gevormd. Ook zijn er soms afwijkingen aan de nieren, het skelet, de benen of het gehoor. Eén op de 5000 vrouwen heeft MRK.

In Nederland richt het onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen zich op het invriezen van eierstokken van jonge vrouwen met kanker. Komend jaar worden de eerste eierstokken teruggeplaatst. Het transplanteren van de baarmoeder zou een volgende stap kunnen zijn.

In Zweden komen dus vooralsnog alleen vrouwen in aanmerking met MRK. Alleen baarmoeders van moeders en zissen worden gebruikt. Na een jaar wordt dan geprobeerd of de vrouw met behulp van ivf zwanger kan raken. Drie jaar na de transplantatie moet de baarmoeder wel weer verwijderd worden in verband met afstotingsgevaar.

Bron: AD

 

Lees ook:Ook politiek akkoord met invriezen eicellen
Lees ook:Eierstokkanker ontstaat mogelijk in de baarmoeder
Lees ook:Eerste terugplaatsing eierstokweefsel na kanker
Lees ook:Radboud Ziekenhuis gaat eierstokweefsel invriezen
Lees ook:Vrouw krijgt gezonde baby na eierstoktransplantatie

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Baarmoedertransplantatie mogelijk ook in Nederland

  1. Greet

    als er iemand geen baarmoeder heeft . en de baarmoeder heeft nog nut van mij ?? dan mag hij wel als donor worden geven!! maar er moet uiteraard ook geen poliepen en vleesbomen inzitten , en diegene is nog maar een jaar of 25 @ 30 .en die vrouw heeft nog een kinderwens . dan heb ik het daar wel voor over , ik ben 51 dus dan doet hij toch niks meer voor mij

      /   Reply  / 
  2. Iemand

    Ik ben 12 en wil nooit kinderen krijgen, nooit de wens gehad en alles zo vrouwelijk gehaten in tegenstelling tot alle meisjes die ik ken. Ze zeggen : ‘je zult nog veranderen van mening’ maar nee! Ik heb al veel dingen gelezen dat ze zeiden dat ze zullen veranderen van mening en wat, mansen worden 27 en wilden geen kind van hun 8 jaar!
    Dus als ik ouder word wil ik wel iemand helpen die wel een baby wilt hebben, want ik kots van baby’s en zo voort.

      /   Reply  / 
  3. jamie

    Wauw ik heb mrk syndroom ik hoop zo dat dit gaat gebeuren in nederland binnekort.!!! Wil zo graag een kind van mijzelf .
    Dit is echt helemaal geweldig en geeft me hoop voor de toekomst.

    Mvg

      /   Reply  / 
  4. Jessica

    Ook ik heb MRK en Krijg toch een beetje hoop als ik dit lees!
    Zo graag zou ik mijn eigen kindje willen dragen en van bevallen!

      /   Reply  / 
    1. Du

      Beste Jessica en Jamie,

      Ook ik ben aangetroffen met de MRK. Ik weet het sinds 2 jaar en het is voor mij nogsteeds moeilijke periode. Ik ben ook al lang opzoek naar mijn mede lot genoten om ervaringen te horen, omdat jullie waarschijnlijk de zelfde gevoelens delen als ik. Mijn omgeving begrijpt het niet echt..
      Ik hoor het graag!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>