‘Nut jaarlijkse griepprik niet bewezen’

Zo’n 5 miljoen Nederlanders worden jaarlijks uitgenodigd om een griepprik te komen halen. Kosten: 56 miljoen euro. Maar of het nut heeft, is alleszins onduidelijk. Het Geneesmiddelenbulletin publiceert deze maand groot onderzoek naar de effectiviteit van de preventieve griepprik. Conclusie: er is weinig betrouwbaar bewijs dat de vaccinatie effect heeft.

Veel onderzoeken naar het nut van de griepprik blijken niet goed uitgevoerd te zijn. ‘Er is weinig betrouwbaar bewijs over influenzavaccinatie, maar er is wel bewijs van grootschalige manipulatie van conclusies en van verdachte onderzoeken,’ aldus auteur Dick Bijl, de hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin tegen de NOS.

De griepprik zou bij gezonde volwassenen het aantal griepsymptomen niet aantoonbaar verminderen en er ook niet voor zorgen dat ze zich minder vaak ziek melden. Ook bij 65-plussers is er geen bewijs dat de prik het aantal ziekenhuisopnamen, complicaties en sterfgevallen vermindert.

De vaccinatie van zorgpersoneel zorgt er ook niet aantoonbaar voor dat patiënten en bewoners van zorginstellingen minder vaak griep krijgen.

In Nederland krijgen alle 60-plussers, personeel in de gezondheidszorg en mensen met chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen, een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Zo’n 70% geeft aan die oproep gehoor.

Bron: Geneesmiddelenbulletin

Lees ook:De griepprik komt er weer aan
Lees ook:‘Ophef over griepprik is onterecht’
Lees ook:Levering griepprik loopt vertraging op
Lees ook:3 miljoen Nederlanders krijgen griepprik
Lees ook:Kwart van de verpleegkundigen wil géén griepprik

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “‘Nut jaarlijkse griepprik niet bewezen’

  1. Wim Jansen

    Eindelijk is de leugen dan, letterlijk, doorgeprikt. Honderden, zelfs tienduizenden mensen zijn op kosten van de belastingbetalers volgespoten met waardeloze, meer waarschijnlijk schadelijke troep. Want daar is jarenlang alleen maar over gelogen en de waarheid is met geweld en rechterlijke macht onderdrukt. In Finland hebben een groot aantal kinderen ernstige zenuwziekten gekregen na de prikkerij.Eerst ook om gelogen, maar inmiddels toegegeven. Het RIVM liegt daar nog altijd over en ontkent het! Leve de farmaceutische industrie die met omkoperij, lobbyen en veel valse voorlichting de domme overheid heeft weten in te palmen.Maar dat is nog niet alles! Er is een balletje aan het rollen geraakt. Dat zal gevolgen hebben: Binnenkort zal blijken dat bijna alle vaccinaties in meerdere of (iets) mindere mate oplichterij zijn en onze kinderen meer schade dan goed hebben gedaan. Ten koste van onze zorgverzekeringspremie, die verder de pan uit rijst. Schande aan de Gezondheidsraad, het ministerie en vooral aan het RIVM, dat de leugens heeft rondgebazuind!

      /   Reply  / 
    1. Wim Jansen

      maar het doet niks aan de bijwerkingen, die doen je de das om!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>