‘Defect immuunsysteem oorzaak chronische vermoeidheid’

Noorse wetenschappers denken dat het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook wel bekend als ME, wordt veroorzaakt door een falend immuunsysteem dat het lichaam aanvalt. Dit veroorzaakt aanhoudende vermoeidheid dat niet weg gaat met wat extra rust of slaap. De vermoeidheid kan enkele weken tot jaren aanhouden.

Hoewel artsen wereldwijd het erover eens zijn dat het syndroom bestaat, weten ze nog altijd niet precies wat de oorzaak is. Noorse wetenschappers denken een mogelijke oorzaak gevonden te hebben, nadat zij in 2004 een patiënt behandelden die zowel kanker had als chronisch vermoeid was. Tijdens haar behandeling voor Hodgkin lymfoon, een kanker aan de witte bloedcellen, had zij 5 maanden lang  minder last van vermoeidheidsklachten.

De wetenschappers besloten daarop een kankermedicijn, Rituximab, te testen bij 30 patiënten met CVS. De helft kreeg twee doses Rituximab, dat bepaalde witte bloedcellen vernietigt, de andere een placebo.

Bij tweederde van de patiënten die het geneesmiddel kregen, namen de vermoeidheidsklachten af. Twee patiënten genazen volledig nadat zij het medicijn drie jaar geleden kregen en zijn nu weer volledig aan het werk. In de groep die het nepmiddel kreeg, had slechts 13% minder last van vermoeidheid.

De onderzoekers denken dat sommige witte bloedcellen, de zogeheten B-lymfocyten, een antilichaam produceren dat het lichaam aanvalt. Rituximab zou deze B-lymfocyten vernietigen.

Hoewel het om een klein onderzoek gaat, zijn de resultaten verrassend, aldus experts.

Van CVS/ME wordt ook vaak gedacht dat het door een virus wordt veroorzaakt, het XMRV-virus. Maar de Noren hebben geen sporen van dit virus gevonden. Ze willen het kankergeneesmiddel nu in grotere doses en gedurende een langere periode testen bij chronisch vermoeide patiënten.

Bron: BBC

 

 

Lees ook:Chronische vermoeidheid zit niet tussen de oren
Lees ook:Kind geneest steeds vaker van leukemie
Lees ook:‘Chronische vermoeidheid niet veroorzaakt door virus’
Lees ook:Mazelenvirus in opmars in Europa
Lees ook:Kijken naar zieke mensen is gezond

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “‘Defect immuunsysteem oorzaak chronische vermoeidheid’

  1. celine

    Dit artikel – van de BBC – gaat niet over chronisch vermoeiden maar over patienten met de neuro/autoimmuum ziekte ME. Groot verschil en zeker nodig om dat te benadrukken!

      /   Reply  / 
    1. Amber

      Het artikel gaat over het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en dat wordt ook wel ME genoemd.

        /   Reply  / 
  2. Bert

    spreekt eigenlijk wel voor zich toch dat het lichaam moe wordt als het immuunsysteem niet goed functioneert, check ook Immuunsysteem.org

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>