Online bestellen medicijnen blijft gevaarlijk

Het online bestellen van medicijnen blijft gevaarlijk. De pillen zijn vaak nep, maar nauwelijks van echt te onderscheiden. Toch zijn de ruim 500.000 mensen die op internet medicijnen kopen zonder doktersrecept zich daar meestal niet van bewust. Om hen te waarschuwen, heeft het ministerie van Volksgezondheid de website internetpillen.nl vernieuwd.

Het aantal mensen dat online pillen shopt, neemt namelijk nog steeds toe. ‘Online bestelde neppillen zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid omdat er geen zekerheid is over de samenstelling en veiligheid van de pillen, zo kunnen er bijvoorbeeld giftige stoffen in neppillen zitten’, aldus apotheker Rik Wagenaar van het laboratorium van de KNMP, de apothekers beroepsorganisatie. ‘Ook de verpakkingen en bijsluiters verschillen vaak nauwelijks van de ‘echte’ geneesmiddelen.’

Om potentiële bestellers te waarschuwen bood vorig jaar de nep webshop van VWS (Medi-plaza.nl) medicijnen als slaappillen, antidepressiva, erectiepillen en afslankmiddelen aan. Ruim 18.000 mensen wilden via deze nep online webwinkel medicijnen bestellen.

Bij het bestellen kreeg de bezoeker het bericht dat het niet om een echte online apotheek ging. De bezoekers schrokken ervan; ze hadden niet in de gaten dat ze niet bij een echte apotheek aan het bestellen waren. 

Medicijnen bestellen via internet kan volgens het ministerie van VWS zeker op een goede manier gebeuren, zolang deze met een geldig recept besteld worden bij een betrouwbare aanbieder. Dat is een gevestigde apotheek met een adres op de website.

Op de voorlichtingssite www.internetpillen.nl staat informatie over het herkennen van onbetrouwbare aanbieders van internetpillen.

Bron: Ministerie van VWS

Lees ook:Viagra-producent komt met website over neppillen
Lees ook:Medicijnen bestellen via internet: langzaam en duur
Lees ook:Online apotheek kan bezoekje van inspectie verwachten
Lees ook:Onderzoek naar valse internetmedicijnen
Lees ook:Klink gaat kopers internetpillen waarschuwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>