Online apotheek kan bezoekje van inspectie verwachten


De Delftse apotheek die via internet bestelde medicijnen levert, kan binnenkort een bezoekje van de Inspectie voor de Gezondheidszorg verwachten. Dat heeft demissionair minister Klink van Volksgezondheid gezegd naar aanleiding van berichtgeving gisteren in de Volkskrant.

De krant meldde dat de apotheek zonder problemen medicijnen levert die consumenten bij de online-apotheek Dokteronline bestellen.

De nieuwe geneesmiddelenwet die een paar jaar geleden van kracht werd, moest een eind maken aan de online verkoop van geneesmiddelen. Maar dankzij een foutje in de wet is het voor artsen wél strafbaar om online medicijnen voor te schrijven, maar voor apothekers niet.

Dokteronline maakt heel handig gebruik van die maas in de wet door een buitenlandse arts de recepten uit te laten schrijven. Een apotheker in Delft verstuurt de geneesmiddelen vervolgens.

Maar volgens de IGZ levert de apotheker hierdoor geen verantwoorde farmaceutische zorg. ‘Een apotheker moet zijn patiënt kennen en diens dossier bewaken’ aldus een woordvoerder in het Parool.

Klink vindt het echter niet verantwoord dat de apotheker zonder controle medicijnen levert aan patiënten die hij niet kent. Mocht een bezoekje van de IGZ alleen niet voldoende zijn, dan wil hij desnoods de wet aanpassen om de online-apotheek te kunnen verbieden.

Lees ook:Illegale verkoop medicijnen via internet kan gewoon doorgaan
Lees ook:Online bestellen medicijnen blijft gevaarlijk
Lees ook:Medicijnen bestellen via internet: langzaam en duur
Lees ook:Huisartsen krijgen tik op de vingers
Lees ook:Internetapotheker op vingers getikt

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Online apotheek kan bezoekje van inspectie verwachten

  1. peter

    Goed stukje!

    ik zou het stuk nog eens goed doorlezen. Volgens mij is de onderstaande zin correct en niet hetgeen wat in het artikel staat.

    “Maar dankzij een foutje in de wet is het voor NEDERLANDSE artsen niet toegestaan om via online consult medicijnen voor te schrijven….”

      /   Reply  / 
  2. Amber

    Ik begrijp wat je bedoelt en ergens heb je ook een punt. Maar het ligt voor de hand dat een buitenlandse arts zich niet aan de Nederlandse wet hoeft te houden… (als hij niet in Nederland werkzaam is)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>