Nederlandse hoofdpijnzorg beste van Europa

Nederland staat binnen Europa bovenaan op de eerste plaats wat betreft zorg bij hoofdpijn en migraine. Dat blijkt uit de Euro Headache Index 2012 van het Zweedse onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse.

Van de 1000 te behalen punten behaalt Nederland er 845, gevolgd door Duitsland (825), Denemarken (817) en Oostenrijk (793). Volgens het rapport heeft Nederland het onderwerp hoofdpijn en migraine serieus aangepakt en verleent het op de beste wijze zorg aan haar patiënten.

Maar liefst 50 miljoen Europeanen lijden aan hoofdpijn en migraine, vaak met nadelige gevolgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) identificeert hoofdpijn als de meest gemelde neurologische aandoening in de eerstelijns gezondheidszorg in Europa.

Een fundamenteel probleem voor hoofdpijnpatiënten is dat er geen diagnostische methode bestaat die objectief kan meten of iemand hoofdpijn heeft en hoe ernstig dit is. Het belangrijkste blijft toch ‘vragen stellen aan de patiënt.

De eerste Euro Headache Index (EHI) vergelijkt hoe 29 Europese landen in het algemeen en binnen de gezondheidszorg hoofdpijn en migraine behandelen. ‘Het is verontrustend dat een dergelijke wijdverspreide ziekte zo gebrekkig is gerapporteerd’, verklaart Dr. Arne Bjornberg, hoofd van het Euro Headache Index onderzoeksteam.

‘Vergeleken met de meeste landen hebben hoofdpijnpatiënten in Nederland goede toegang tot specialisten en kwaliteitsinformatie om hun zorgkeuze te ondersteunen. Patiëntenrecht is een sterk punt van de Nederlandse gezondheidszorg. De basisopleiding van Nederlandse artsen omvat ook hoofdpijn, wat in Europa niet vanzelfsprekend is. Nederlandse patiënten kunnen rekenen op goede, relevante medicatie.’

Bron: Health Consumer Powerhouse

Lees ook:Nederlandse gezondheidszorg beste in Europa
Lees ook:Nederlandse gezondheidszorg zeer klantvriendelijk
Lees ook:70.000 Nederlanders hebben dagelijks een migraineaanval
Lees ook:Binnenkort: Migraineweek
Lees ook:Pop-up Migraine Shop wil taboe op migraine doorbreken

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nederlandse hoofdpijnzorg beste van Europa

  1. Johan de Rooi

    Nederland doet het inderdaad goed in deze lijst, echter worden de meeste migraine patiënten ‘geholpen’ door middel van ongezonde medicijnen. Met mijn Migraine Onder Controle programma kunt u 100% natuurlijk, definitief van uw migraine af komen. Neemt u ook eens een kijkje op http://stopmigraine.be/migraine-onder-controle-programma/ en zie hoe ook u net als vele honderden voor u, permanent van uw migraine af kunt komen.

    Johan

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>