Nederlandse gezondheidszorg beste in Europa

Voor het tweede jaar op rij is de Nederlandse gezondheidzorg verkozen tot de beste van Europa. Net als vorig jaar voert ons land de European Health Consumer Index (EHCI) aan. Zo slecht hebben we het hier dus nog niet!

In 2005 – het eerste jaar dat alle nationale zorgstelsels werden vergeleken – was Nederland ook al de beste. In de tussenliggende jaren waren we tweede.

Nederland behaalde 875 punten van het totaal van 1000. Op ruime afstand volgen Denemarken (819), IJsland (811) en Oostenrijk (795 punten).

Ons land scoort volgens de onderzoekers zo goed omdat het zorgstelsel nauwelijks zwakke plekken kent. Voor het aanbod van zorg en zorgverzekeraars is goed. Ook de geringe rompslomp en de financiering worden geprezen.

Klein kritiekpuntje zijn de wachtlijsten in de zorg die relatief lang zijn.

In totaal zijn er 32 landen getest. Zij zijn vergeleken aan de hand van 38 kwaliteitsindicatoren die in 6 categorieën zijn onderverdeeld: medische resultaten, wachttijden, patiëntenrechten en informatievoorziening, medicijnen, bereik van de geboden diensten en e-health (bijvoorbeeld: elektronische overdracht van patiëntendossiers).

Bron: Health Consumer Powerhouse

Lees ook:Nederlandse hoofdpijnzorg beste van Europa
Lees ook:Nederlandse gezondheidszorg zeer klantvriendelijk
Lees ook:Veel verschuivingen in zwarte lijst CZ
Lees ook:Sint Franciscus Gasthuis is beste ziekenhuis
Lees ook:OLVG beste ziekenhuis volgens Elsevier

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nederlandse gezondheidszorg beste in Europa

  1. M. Kroon

    Raar en niet waar aan dit onderzoek zit een luchtje. Want wij zijn 1 van de duurste in Europa en de landen die het slechtste skoren zijn die met gratis gezondheidszorg. Als je bepaalde zaken niet standaard aanbied heb je ook geen wachtlijst daarvoor. Ik ben 33 en heb nog nooit een Gynaecoloog aangeboden gekregen. Heb volgens de huisarts astma maar ben nog nooit getest maar wel medicatie. Volgens mij willen ze in Europa een Amerikaans systeem en proberen ze het op deze manier voor elkaar te krijgen. Ken veel mensen uit Spanje wat slecht scoort en die klagen dat je hier pas na veel klagen bij je dokter een specialist ziet en in Spanje meteen. Het is maar net hoe je een onderzoek doet.

      /   Reply  / 
  2. Ron

    Scherp opgemerkt meneer Kroon!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>