Gebrekkige therapietrouw kost miljarden

Luiheid, geen zin meer, te veel last van bijwerkingen of denken dat de kwaal al over is. Het kunnen allemaal redenen zijn om voortijdig te stoppen met de medicijnen die de huisarts heeft voorgeschreven. Maar wist je dat het op eigen initiatief stoppen met medicijnen heel veel geld kost? Dat kan in de miljarden lopen!

Adviesbureau Booz & Company heeft berekend dat het verhogen van de therapietrouw bij een aantal veelvoorkomende aandoeningen als depressie en lage rugpijn de samenleving een bedrag van circa 2,4 miljard euro oplevert. De doorrekening van de effecten van therapietrouw maakt deel uit een van een bredere studie, waarvan de resultaten later deze maand naar buiten zullen worden gebracht.

Een gebrekkige therapietrouw zorgt volgens Booz&Co., waar oud-minister Ab Klink van Volksgezondheid aan de Nederlandse zorgtak leidt, tot een productiviteitsverlies van 9 tot 13 miljard. Mensen staan onnodig of onnodig lang buiten het arbeidsproces. Ook kunnen door het vroegtijdig stoppen met medicijnen complicaties ontstaan, met als gevolg dat de patiënt weer een beroep moet doen op de huisarts of specialist. Dat kost allemaal onnodig veel geld.

Booz&Co. rekende de effecten van grotere therapietrouw door voor enkele veel voorkomende aandoeningen, zoals depressie, lage rugpijn, hoge bloeddruk en diabetes. Vooral bij depressie zijn de effecten van grotere therapietrouw aanzienlijk: zo’n 1,2 miljard euro.

In totaal bedraagt de besparing voor de door Booz onderzochte aandoeningen volgens Klink 2,4 miljard euro.

 Bron: Skipr

Lees ook:Bijna kwart zorguitgaven gaat naar psychische ziektes
Lees ook:Klink: ‘Gezondheidszorg kan 8 miljard besparen’
Lees ook:Beste behandeling depressieve patiënt in huisartsenpraktijk
Lees ook:App helpt bij starten en stoppen met antidepressiva
Lees ook:“Omdat jij rookt, kost dat mij 2000 euro per jaar!”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>