“Omdat jij rookt, kost dat mij 2000 euro per jaar!”

Roken kost de Nederlandse samenleving tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar, wat neerkomt op jaarlijks gemiddeld 2000 euro per hoofd van de bevolking. Per persoon dus!!Dat staat in een rapport van SEO Economisch Onderzoek dat onlangs is uitegebracht. De Stichting Eindspel Tabak vroeg de onderzoekers om de totale kosten van roken te becijferen.

In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan ziektes die door roken worden veroorzaakt. Toch rookt volgens de onderzoekers nog steeds 25 procent van de bevolking. Een groot deel van hen begint al op jonge leeftijd en komt er daarna vaak niet meer van af.

SEO heeft drie scenario’s uitgewerkt -lage kosten, middenscenario en hoge kosten- waarbij de kosten worden berekend ten opzichte van de hypothetische situatie van ,,een Nederland waarin nooit gerookt is”.

Met name (ex)rokers blijken de maatschappij veel geld te kosten: ze leven korter en hebben een lagere levenskwaliteit, aldus het onderzoek.

Lees ook:Overgewicht kost vrouw jaarlijks 3.600 euro
Lees ook:‘Dikkerds en rokers goedkoper dan gezonde mensen’
Lees ook:Nieuwe zorgverzekering dekt kosten tandarts
Lees ook:Ongezond gedrag verantwoordelijk voor slechts 5,7% zorgkosten
Lees ook:‘Schaf torenhoge declaraties spoedhulp af’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on ““Omdat jij rookt, kost dat mij 2000 euro per jaar!”

 1. ton wurtz

  Anti-rook activisten vliegen uit de bocht

  SEO rapport over kosten roken is propaganda gestuurd onderzoek

  Laren, 16 februari 2016—Ton Wurtz van de Stichting Rokersbelangen: “Roken is slecht: geen twijfel. Strijden tegen jeugdroken is lovenswaardig. Het is echter wel triest dat de anti-rook fanatici onderzoekers hebben gevonden die bereid zijn hun wetenschappelijke reputatie uit het raam te smijten.
  Het SEO rapport dat gisteren werd gepubliceerd hanteert uitgangspunten en de methoden die belachelijk slecht zijn. Het leidt allemaal wel tot conclusies die de actievoerders van Eindspel graag wilden hebben: roken kost de samenleving erg veel geld. Dat roken de samenleving ook geld oplevert (accijns, besparing ziektekosten en pensioenen) wordt verzwegen.
  De SEO heeft eerder onderzoek naar dit thema verricht en toen was de conclusie: roken levert de samenleving netto geld op. Dat onderzoek is inmiddels –heel handig!- onvindbaar.

  Suggestie: laten de activisten van Eindspel hun blijkbaar ruime geldpotten nu inzetten voor een onderzoek dat bijdraagt aan een verstandige maatschappelijke discussie over roken. En laat het onderzoek uitvoeren door onkreukbare onderzoekers.”

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>