Ongezond gedrag verantwoordelijk voor slechts 5,7% zorgkosten


Ondanks de belangrijke invloed van ongezond gedrag op ziekte en zorggebruik is het aandeel ervan in de totale zorgkosten relatief beperkt. De kosten van ziekten als gevolg van roken vormen 3,7% van de totale zorgkosten. Voor overgewicht is dit 2%. 

Dit is weinig in vergelijking met het kostenaandeel van ziektegroepen als psychische stoornissen (22%), hart- en vaatziekten (bijna 10%) en aandoeningen aan het bewegingsstelsel (6,8%).

Over het algemeen geldt, dat vooral chronische aandoeningen tot hoge zorgkosten leiden. Dat blijkt uit het rapport 'Zorgkosten van ongezond gedrag' van het RIVM.

Het rapport laat verder zien dat de bevordering van gezond gedrag niet per definitie tot lagere zorgkosten leidt. Zeker niet als op langere termijn ook rekening wordt gehouden met een toenemende levensduur, vervangende ziekten en extra zorggebruik.

Voor de Nederlandse bevolking van 2003 geldt dat bij volledige uitbanning van roken de kosten van aan roken gerelateerde ziekten dalen met 8%. De kosten van niet-gerelateerde ziekten nemen toe met 16%. Voor de totale kosten resulteert dit in een stijging van 12%.

Bij uitbanning van overgewicht zullen de kosten met 4% toenemen. Het staat vast dat gezond gedrag veel kan opleveren in termen van gezondheid. Gezond gedrag heeft echter ook een prijs. Economische analyses kunnen helpen om de gezondheidswinst zo efficiënt mogelijk te realiseren. Preventie en bevordering van gezond gedrag zullen daarbij een belangrijke rol spelen.

Bron: voeding-weblog.nl 

 

 

Lees ook:Gezonder leven bespaart miljarden
Lees ook:72% gebruikt medicijnen op doktersadvies
Lees ook:“Omdat jij rookt, kost dat mij 2000 euro per jaar!”
Lees ook:Roken kost jaren van ons leven
Lees ook:Medisch specialisten: ‘Geen straf op ongezond leven’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ongezond gedrag verantwoordelijk voor slechts 5,7% zorgkosten

  1. Alice

    Zullen we alle dikke rokers dan maar eens flink in het zonnetje zetten? De zorgkosten zijn dankzij deze groep niet extra hard gestegen. Een bedankje is wel op zijn plaats.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>