Roken kost jaren van ons leven

Het is onvoorstelbaar dat het nieuwe kabinet roken in kleine cafés weer wil toestaan. Dat stelt professor Rudi Westendorp van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, een onderwijs- en onderzoeksinstituut op het gebied van veroudering en vitaliteit. Vandaag presenteert hij een onderzoek waaruit blijkt dat roken de voornaamste oorzaak is dat Nederlanders minder lang leven.

Nederland was tot de jaren 60 een van de landen met de hoogste levensverwachting ter wereld. Inmiddels is ons land binnen de EU afgezakt naar de 9e plaats. Landen als Spanje, Italië en Frankrijk hebben ons ingehaald.

Wereldwijd leven Japanners  gemiddeld het langst. Daar is de levensverwachting van mannen bij de geboorte 79 jaar en van vrouwen 86 jaar. In ons land is dat respectievelijk 77 en 81 jaar.

De levensverwachting wordt de laatste jaren met name bepaald door verschillen in sterfte vanaf het 65-ste levensjaar. Op deze leeftijd zijn chronische ziekten als hart – en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak.

Een deel van die aandoeningen is vermijdbaar en ontstaat onder meer door ongezond gedrag, waarbij roken een belangrijke rol speelt. Roken in Nederland verkort de levensverwachting van 65-jarige mannen met 3,5 jaar. De levensverwachting bij 65-jarige vrouwen is hierdoor met 1,5 jaar bekort.

Volgens Westendorp is het verschil bij mannen volledig te wijten aan roken. ‘Bij vrouwen verklaart het roken minstens een paar jaar.’ Hij begrijpt dan ook niet dat er in het nieuwe  regeerakkoord weer gemorreld wordt aan het rookverbod in de horeca.
‘We lopen een achterstand op, puur door roken te gedogen.’

Bron: Leyden Academy

Lees ook:Vrouwen leven 4,4 jaar langer dan mannen
Lees ook:65-plusser leeft langer en gezonder
Lees ook:Nederlandse vrouw relatief ongezond
Lees ook:Kans om heel oud te worden neemt toe
Lees ook:We worden niet zo oud als andere Europeanen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Roken kost jaren van ons leven

  1. mien

    Ik zeg stoppen met die sigaretten! Ik ben sinds 6 maanden gestopt en geloof me ik had het veel eerder moeten doen! Heb wel gemerkt dat je in je hoofd echt moet willen stoppen en met een beetje hulp moet het lukken. Ik heb destijds smokecaps geprobeert zeker de
    moeite waard. website weer ik niet meer precies. succes!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>