Medisch specialisten: ‘Geen straf op ongezond leven’

Specialisten van het UMC Utrecht zien niks in een hogere zorgpremie voor ongezond levende mensen. Dat zeggen ze in het aprilnummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht. Verschillende instanties in de zorg hebben onlangs voorstellen van die strekking gedaan om de gezondheidszorg betaalbaar te houden.  

Ruim een derde van de totale ziektelast in Nederland is ‘rechtstreeks’ terug te voeren op een ongezonde levensstijl. Maar hoewel de invloed van levensstijlfactoren op onze gezondheid steeds duidelijker wordt, is er nooit sprake van een een-op-eenrelatie.

Zo is overgewicht absoluut niet de enige oorzaak van hart- en vaatziekten. En het verband tussen longkanker en roken is erg sterk, maar het is zeker geen 100%.

Epidemioloog Petra Peeters: ‘Van de rokende longkankerpatiënten zou 10 tot 15% ook longkanker hebben gekregen als ze niet gerookt hadden. Maar we weten niet welke patiënten dat zijn.’

Als de gevolgen van ongezond gedrag niet voor iedereen hetzelfde zijn, is het moeilijk mensen daar financieel aansprakelijk voor te stellen. Het roept bovendien de vraag op wat te doen met andere vormen van risicovol gedrag. Ook de behandeling van sportblessures belast ziekenhuizen.

Peeters: ‘Sporters nemen bewust een risico, moeten die dan ook zelf betalen? En mensen die niet deelnemen aan vaccinatie- of preventieprogramma’s, moeten die dan ook meebetalen als ze tóch de Mexicaanse griep of baarmoederhalskanker krijgen?’

Lees ook:‘Directe omgeving moet betrokken worden bij voorkomen ziekte’
Lees ook:Nieuwe allergie in opmars
Lees ook:Longkanker bij vrouwen verdubbeld in 2020
Lees ook:We zijn te positief over ons eigen gezondheidsgedrag
Lees ook:Kankerpatiënt wijkt uit naar buitenland

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Medisch specialisten: ‘Geen straf op ongezond leven’

  1. assepoesie

    ieder in zijn eigen bedrijfs belang zoekend naar het grootste deel. Een goed begin is, schaf de btw af op gezonde producten. Vroeger hield de boer zijn knegVan af de jaren 70 is het bergafwaarts gegaan met de gezonde leefwijze in Nederland. De kwaliteit van ons dagelijks voedsel is niet eens zo veel veranderd, misschien zelfs wel verbeterd, maar er zijn zoveel extra dingen bijgekomen die niets met onze voedsel behoefte te maken heeft. Alle frisdranken,light producten, snoepgoed, pizza, fastfood, lekkere kaasjes, chips, etc. En zijn we er gelukkiger door geworden??? Als je iedere dag gewoon groente, fruit, vis en vlees eet, is het eigenlijk voldoende. We denken vaak dat we vitamine te kort komen. Dat is onzin. Door het teveel aan vet, suiker, zout, supplementen, en overvoeding krijg je geen te kort aan vitamine maar een onbalans in ons voedingssysteem. Wat je jong krijgt voorgeschoteld blijf je meestal je hele leven volgen. Dat zegt wat over onze ouderen generatie, maar gaat zeker wat zeggen over onze jongeren generatie,s. Van voedings vetten kan heel goed biobrandstof worden gemaakt, maar als je maar een paar cent per kilo krijgt kun je het beter in spuiten in je vleeswaren of verwerken in andere voedingsproducten en snoep. De supermarkten, diëtisten voedingsdeskundige drogisterijen,Fysiotherapeuten, sportscholen,belasting en ziekenhuizen rollen over elkaar heen, ten arm en de pastoor zijn volgelingen dom. Maar zo als ik noemde, het is niet zo zeer de voeding die is veranderd, maar er zijn zoveel dingen bijgekomen, veelal in de mom van maatschappelijk belang of noodzakelijk kwaad. Wie nu slimmer is dan de pastoor of de boer van toen weet ik niet, wel dat deze deelt in een groot maatschappelijk belang. Hoe dunner de spoeling hoe te vetter de soep zal worden opgediend.
    Wordt je dik,ziek, of naar van de een, dan lijn of genees je weer door de ander. Eet smakelijk

      /   Reply  / 
  2. starofthesea

    Ja en de zorgverzekering vergoed enkel en alleen farmaceutische medicijnen en geen natuurlijke en ik heb wel eens vernomen dat ongeveer 2/3 van de ziektes juist weer wordt veroorzaakt door bijwerkingen van medicijnen en schade door vaccinatie, wat natuurlijk al op heel jonge leeftijd wordt gestart.
    Nog maar niet te spreken van het “ik kies bewust”- logo waar ze gewoon aspartaan in stoppen zoals in bijna alle gezonde? light-producten wat inmiddels ook bewezen ziek maakt. denk je gezond groente en fruit te eten en appelsap te drinken, zit het ook vol met pesticides, en je stukje vlees of vis bomvol met antibiotica, je tandpasta en shampoo en afwafmiddel ook vol met stoffen die op lange termijn je gezondheid aan tasten, ok ik zal deze doos van pandorra niet verder opentrekken

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>