Gezonder leven bespaart miljarden

Als Nederlanders minder drinken, minder roken en meer bewegen, kunnen daar op termijn miljarden euro’s mee bespaard worden. Dat blijkt uit het rapport ‘Preventie loont voor iedereen’ van het accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC).

De zorgkosten zullen dalen en de productiviteit stijgt doordat mensen zich fitter voelen en zich minder vaak ziek melden. Rokers zijn bijvoorbeeld jaarlijks 7 dagen langer ziek thuis dan mensen met een gezond leefstijl.

Uit het rapport blijkt dat maar liefst 10% van de 61 miljard aan zorgkosten wordt veroorzaakt door een ongezonde manier van leven. Een krachtig offensief tegen excessief alcoholgebruik, roken overgewicht en te weinig bewegen, kan grote financiële voordelen voor de samenleving hebben.

Voorwaarde is wel dat alle betrokkenen – ministeries, verzekeraars, bedrijfsleven en artsen – gezamenlijk optrekken bij de aanpak van een ongezonde leefstijl.

Het nieuwe kabinet heeft al een eerste stap gezet door hulp bij het stoppen met roken vanaf 2011 te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Bron: Nederlands Dagblad

Lees ook:Nederlander: hogere zorgpremie bij ongezonde leefstijl
Lees ook:Kan een dikke dokter een goede dokter zijn?
Lees ook:‘Preventie in Nederland kan veel beter’
Lees ook:Baas loert op vet etende werknemer
Lees ook:Ongezond gedrag verantwoordelijk voor slechts 5,7% zorgkosten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>