Medicijn vergroot overlevingskans bij lymfeklierkanker

De overlevingskansen van patiënten met een zeldzame vorm van lymfeklierkanker nemen toe als zij na chemotherapie een onderhoudsbehandeling met het medicijn rituximab krijgen. Dit blijkt uit Europees onderzoek onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het gaat hierbij om oudere patiënten (60+) met het weinig voorkomende mantelcellymfoom, een zeldzame vorm van non-Hodgkin lymfeklierkanker.

Naar schatting wordt de diagnose in Nederland ongeveer 200 keer per jaar gesteld. De helft van de patiënten is ouder dan 60-65 jaar en meer mannen dan vrouwen krijgen deze vorm van kanker. Meestal is de ziekte al in een vergevorderd stadium als de diagnose wordt gesteld.

Tot voor kort leek de prognose van patiënten met mantelcellymfoom slecht. Door een groep hematologen is in de jaren ‘90 van de vorige eeuw een Europees netwerk opgericht om het onderzoek naar mantelcellymfoom te bundelen.

‘De aantallen patiënten zijn per land te klein om onderzoek te kunnen doen. We hebben daarom een gezamenlijke database samengesteld met de gegevens van patiënten uit acht landen’, licht UMCG-hematoloog prof. dr. Hanneke Kluin-Nelemans toe. ‘De helft van de mensen bleek na een behandeling nog maar 3 jaar te leven.’

Aan de studie namen in totaal 560 patiënten deel. De patiënten die goed reageerden op chemotherapie kregen vervolgens een onderhoudsbehandeling met een medicijn toegediend. Hierbij werd het middel rituximab vergeleken met interferon-alfa.

De 4-jaars overleving na de start van de onderhoudsbehandeling was 58% in de groep die  rituximab kreeg, en 29% in de groep die interferon-alfa kreeg.

In de meest gunstige groep, waarbij chemotherapie de ziekte het beste tot staan had gebracht, bleek de 4-jaars overleving op rituximab zelfs 87% te zijn.

‘Voor het eerst is een grote studie uitgevoerd bij oudere patienten met mantelcellymfoom. We kunnen deze patienten nu een veel betere behandeling bieden, dan eerder mogelijk was, stelt Kluin-Nelemans.

Bron: UMCG

Lees ook:Preventieve hersenbestraling kan leven met longkanker verlengen
Lees ook:Chemotherapie blijkt niet altijd nodig bij borstkankerpatiënten
Lees ook:Botverlies bij borstkankerbehandeling
Lees ook:Visolie heeft mogelijk positief effect op chemokuur
Lees ook:‘Defect immuunsysteem oorzaak chronische vermoeidheid’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>