Nooit meer een glutenvrij dieet. Voor veel patiënten met coeliakie klinkt dat als een droom. Maar misschien wordt die wel werkelijkheid.
Greetje Tack van het VU medisch centrum in Amsterdam is onlangs gepromoveerd op haar onderzoek naar een alternatief voor een glutenvrij dieet. Zij ontdekte dat een enzym dat gluten afbreekt een veilig alternatief kan zijn.
Coeliakie is een chronische darmaandoening veroorzaakt door glutenintolerantie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.
Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Met alle gevolgen van dien.
De enige doeltreffende behandeling tot nu toe is een strikt glutenvrij dieet. Tack deed een pilotstudie naar een enzym dat gluten afbreekt in de maag, waardoor de dunne darm niet beschadigt.
Deelnemers volgden gedurende drie periodes van twee weken hun gebruikelijke glutenvrije dieet. Tijdens de eerste twee weken aten zij eenmaal per dag vijf crackers, besmeerd met het enzym bevattende ‘jam’. Tijdens de tweede periode gebruikten ze enkel het glutenvrije dieet.
Voor de derde periode waren er twee groepen, die ieder gedurende twee weken de crackers met ‘jam’ aten. Maar bij de ene groep bevatte de ‘jam’ wel het enzym en bij de andere groep niet. Bij de deelnemers is drie keer een scopie verricht en vijf maal bloed afgenomen. Daarnaast werd de deelnemers gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen.
Bron: VU
Lees ook:Glutenvrije producten juist ongezonder
Lees ook:‘Te veel zout in glutenvrij brood’
Lees ook:Nieuw enzym kan gluten afbreken
Lees ook:Tarwe met veilige gluten is mogelijk
Lees ook:Bier verhoogt kans op psoriasis
Zou wel een beetje van dit herstellende jampotje willen proeven