Glutenvrije producten juist ongezonder

glutenvrij

Speciale glutenvrije producten blijken lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Ze bevatten vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten, meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

De bond vergeleek de ingrediëntenlijst van vijf glutenvrije A-merkproducten. Volgens de consumentenorganisatie zit er in glutenvrij knäckebröd van Wasa zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als in de volkoren variant. Ook de Koopmans glutenvrije pannenkoekenmix is twee keer zo zout als de 6-granen pannenkoekenmix. Peijnenburg glutenvrij bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de ‘gewone’ Peijnenburg ontbijtkoek, aldus de onderzoekers.

Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten.

De onderzochte etenswaren zijn niet alleen ongezonder, vaak zijn ze ook nog eens een stuk duurder. ,,De glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn bijvoorbeeld zijn omgerekend 37 cent per stuk, terwijl de gewone stroopwafels 11 cent kosten”, aldus de Consumentenbond.

Bron: Consumentenbond

Lees ook:‘Te veel zout in glutenvrij brood’
Lees ook:Gewone boterham blijft gezondste ontbijt
Lees ook:‘Enzymjam’ veilig alternatief voor glutenvrij dieet
Lees ook:We eten VEELS te veel zou, bond wil strengere aanpak
Lees ook:Fabel: Van light-producten kun je onbeperkt eten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>