Huisarts stuurt patiënt zelden het bos in


In eenvijfde van de huisartsconsulten komt bewegen ter sprake, maar zelden of nooit geven huisartsen het advies om te gaan bewegen of sporten in de natuur. Dat blijkt uit NIVEL onderzoek, gesubsidieerd door Staatsbosbeheer.

Dat huisartsen patiënten niet vaker de natuur in sturen, is jammer, vindt NIVEL onderzoeker Robert Verheij, want er zijn sterke aanwijzingen dat bewegen in een groene buiten-omgeving gezonder is dan bewegen in de sportschool of buiten sporten in de stad.

Uit het rapport Natuur en gezondheid, invloed van natuur op sociaal, lichamelijk en psychisch welbevinden van de Gezondheidsraad en de RNMO uit 2004, blijkt dat er met name wetenschappelijke kennis is over de invloed van natuur op het herstel van stress.

Met name stressgerelateerde klachten zouden huisarten dan ook kunnen adviseren om te gaan bewegen in een natuurlijke omgeving. Bewegen komt tijdens de consulten waarin stressgerelateerde klachten worden besproken echter nog niet vaak aan de orde.

Bron: huisartsvandaag.nl

Lees ook:Overgewicht? Ga de natuur in!
Lees ook:Huisarts komt niet meer voor koorts
Lees ook:Huisarts wordt een echt vrouwenberoep
Lees ook:‘Meer onderzoek nodig naar ontstaan eetstoornis’
Lees ook:Een vijfde COPD-patiënten beweegt te weinig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>