Farmaceut claimt succes met vaccin tegen vogelgriep

Het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) heeft gisteren wereldkundig gemaakt dat het een vaccin tegen vogelgriep voor mensen mogelijk al volgend jaar in massaproductie kan nemen. Een klinische proefperiode heeft bemoedigende resultaten opgeleverd, aldus de farmaceut.

Het prototype van het medicijn, dat mogelijk kan worden ingezet tijdens een pandemie van H5N1, gebruikt slechts lage doses van zijn actieve bestanddeel, waardoor grotere hoeveelheden kunnen worden geproduceerd.

Het vaccin is gebaseerd op een gedeactiveerde stam van H5N1, die vorig jaar in Indonesië werd geïsoleerd. De resultaten zijn gebaseerd op een zogenoemde trial waarbij 400 volwassenen in België betrokken zijn.

Volgens J.P. Garnier van GSK heeft het vaccin in de proefperiode een sterke immuunrespons opgeorpen bij vier op de vijf proefpersonen. "Er moet nog veel werk worden gedaan in dit programma, maar dergelijke resultaten bevestigen ons dat we met dit vaccin op de goede weg zijn."

De Nederlandse viroloog Albert Osterhaus van de Erasmus Universiteit waarschuwt dat de klinische resultaten nog in een preliminaire fase zijn. Hij voegt eraan toe: "Dit vaccin biedt vermoedelijk alleen bescherming tegen deze H5N1-stam." Een volgende grieppandemie kan even goed door een ander subtype dan H5 of door een gemuteerde variant worden veroorzaakt, waarschuwen deskundigen.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Osterhaus: supervaccin griep duurt nog jaren
Lees ook:Wel of geen griepprik?
Lees ook:Vaccin tegen Mexicaanse griep effectiever dan gedacht
Lees ook:Gezocht: testpersonen voor de griepprik
Lees ook:Griepvaccin pas weken later beschikbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>