Jaarlijks 150.000 sporters met blessure naar huisarts

Sport is gezond. Het is goed voor je lichamelijke én geestelijke conditie. De keerzijde van sport is echter meer sportblessures. Over de omvang daarvan is echter nog maar weinig bekend. Het onderzoeksinstituut NIVEL heeft hier onderzoek naar gedaan. De conclusie: jaarlijks bezoeken circa 150.000 sporters de huisarts met een sportblessure. Mannen gaan 2,5 zo vaak naar de huisarts vanwege sportletsel als vrouwen.

Volgens het ministerie van VWS leidt meer lichaamsbeweging tot minder gebruik van de gezondheidszorg, minder arbeidsverzuim en een hogere productiviteit. In totaal heeft dit een economische winst van 725 miljoen euro per jaar tot gevolg, zo heeft het ministerie van VWS berekend.

Aangezien er steeds meer wordt gesport in Nederland, zal naar verwachting het aantal sportletsels dan ook toenemen. Vooral vrouwen van middelbare en oudere leeftijd gaan steeds meer sporten. Dit zal naar verwachting leiden tot meer letsels op latere leeftijd. Huisartsen zien de meeste sportletsels waarvoor medische behandeling nodig is. Op verzoek van de Stichting Consument en Veiligheid heeft de NIVEL daarom in 50 huisartsenpraktijken uitgezocht hoeveel sportletselpatiënten huisartsen zien.

De eerste conclusie van het NIVEL-onderzoek is dat mannen 2,5 maal zo vaak vanwege sportletsels naar de huisarts gaan als vrouwen (128 per 10.000 mannen per jaar versus 56 vrouwen per 10.000 vrouwen per jaar). Op het platteland gaan mensen vaker met sportletsels naar de huisarts dan in de stad. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de afstand naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis, die op het platteland uiteraard groter is. Het aantal sportletsels is aanzienlijk lager in de zomer. Dit is logisch aangezien veel wedstrijdseizoenen en trainingen eindigen in mei.

Sportblessures komen op alle leeftijden voor, inclusief 85-plussers (18 per 10.000 mannen). De piek ligt bij meisjes in de leeftijd 10-14 jaar (243 per 10.000) en bij jongens van 15-19 (435 per 10.000). Meer dan tweederde vab alle sportletsel vindt plaats bij mensen jonger dan 30 jaar.

Aan de hand van de onderzoekgegevens is berekend dat huisartsen ongeveer 150.000 sportletsels per jaar behandelen.

Bron: huisartsvandaag.nl

Lees ook:Vrouwen halen mannen in met COPD
Lees ook:Meer vrouwelijke huisartsen met burn-out
Lees ook:Huisarts ziet weinig kleine kwalen
Lees ook:Huisarts wordt een echt vrouwenberoep
Lees ook:Huisarts ziet minder opvliegers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>