Thuistest darmkanker mag niet meer verkocht worden

De thuistest voor het opsporen van darmkanker mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdag meegedeeld. De Inspectie heeft de producent van de test, MiraTes Europe, onder verscherpt toezicht geplaatst. De reden is dat het bedrijf in Rotterdam hiv-testen en andere zogeheten in-vitro diagnostica verkoopt waarvan het de veiligheid en werking niet kan garanderen.

De aanprijzing van de test op darmkanker is volgens de inspectie zo verwarrend dat het bedrijf de verkoop daarvan direct moet staken. Zij heeft geconstateerd dat het kwaliteitssysteem van MiraTes Europe niet werkt en dat het bedrijf onvoldoende doet om de producten te verbeteren. Bovendien maakt MiraTes het de inspectie onmogelijk effectief toezicht te houden.

Zo biedt het bedrijf via zijn website 'onze overige producten' aan, die van Chinese bedrijven afkomstig zijn en waarvan onduidelijk is wie de echte fabrikant en/of de echte wederverkoper is.

MiraTes Europe noemt zich op zijn website marktleider voor diagnostische tests voor thuisgebruik. De testen zijn gebaseerd op standaardlaboratoriumtesten die ook in onder meer huisartsenpraktijken worden gebruikt.

Door een eenvoudige prik in de vinger kunnen mensen thuis hun gezondheid onderzoeken. Het bedrijf bestaat sinds 1999 en verkoopt zijn producten via apotheken, drogisterijen en internet. De producten die via internet worden verkocht, worden rechtstreeks aan de consument afgeleverd. Dat is volgens de inspectie in strijd met de wet.

Bron: AD.nl

Lees ook:Verkoper zelftesten eist rectificatie bericht
Lees ook:Inspectie moet beschuldigingen MiraTes rectificeren
Lees ook:Inspectie waarschuwt voor zelftest Mexicaanse griep
Lees ook:Ooglaserkliniek eist rectificatie Consumentenbond
Lees ook:Eye Center Europe klaagt Consumentenbond aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>