Inspectie moet beschuldigingen MiraTes rectificeren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft deze week diep in het stof moeten bijten. Half maart kwam de inspectie met beschuldigingen richting MiraTes, een bedrijfje in Rotterdam dat via apotheken en drogisterijen thuistests verkoopt voor onder meer darmkanker. Deze beschuldigingen heeft de inspectie deze week moeten rechtzetten met een rectificatie op de website. 

De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag in een kort geding dat het bedrijf had aangespannen, dat de IGZ de beschuldigingen binnen 24 uur moest rectificeren over de firma MiraTes. De rectificatie is inmiddels op de intersite van IGZ geplaatst.

Op 14 maart verspreidde de IGZ een persbericht onder de kop ‘Verscherpt toezicht ingesteld bij MiraTes.’

Een misleidende tekst, oordeelt de Haagse voorzieningenrechter omdat er geen sprake is van een wettelijke maatregel tegen het bedrijf. Het bedrijf zal vaker worden bezocht dan voorheen om naleving van de wet- en regelgeving te controleren. Daar blijft het bij, aldus de rechtbank.

Ook moet het IGZ haar oordeel terugnemen over een darmtest waarmee bloed in ontlasting kan worden aangetoond, een mogelijke aanwijzing voor darmkanker.

De inspectie stelt dat de MiraTes-test niet veilig is en dat de aanprijzing er voor zodanig verwarrend is dat de verkoop direct moet worden gestaakt.

Boude beweringen, oordeelt de Haagse rechtbank. De darmtest, ook wel aangeduid als FOB-test, heeft een zogeheten CE-certificering. In het kader daarvan is de test gekeurd op veiligheid en werking, stelt de voorzieningenrechter. Ook de aanprijzing in de bijsluiter vindt de rechtbank ‘adequaat.’ De IGZ is niet eens met die visie van de rechter.

De mededeling van de inspectie in het persbericht over een test op prostaatkanker en over de onveiligheid van de hiv-test van MiraTes hoeft de inspectie niet te rectificeren, vindt de Haagse rechtbank. Beide testen zijn niet CE-goedgekeurd. Procedures daarvoor lopen, stelt het bedrijf.

MiraTes overweegt een schadeclaim bij de inspectie in te dienen. Omdat de afgelopen weken de verkoop van thuistests is teruggelopen en omdat het bedrijfsimago is geschaad, stelt het bedrijf. Over de hoogte van de claim wil MiraTes nog geen uitspraak doen.

Bron: pharma.nl 

Lees ook:Verkoper zelftesten eist rectificatie bericht
Lees ook:Thuistest darmkanker mag niet meer verkocht worden
Lees ook:Consumentenbond moet ooglaserartikel rectificeren
Lees ook:IGZ kritisch over gezondheidsrisicotest
Lees ook:CZ mag eigen kwaliteitsnormen voor zorg bepalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>