IGZ kritisch over gezondheidsrisicotest

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kijkt met een kritisch oog naar de gezondheidsrisicotest die het Haagse Bronovo Ziekenhuis vandaag heeft gelanceerd. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

De IGZ gaat uitzoeken of de test niet in strijd is met de wet op het Bevolkingsonderzoek.

Ook hoogleraar Guus Schrijvers van de Universiteit van Utrecht vindt dat het Bronovo ziekenhuis de test niet zomaar op de markt had mogen brengen zonder vooraf goed wetenschappelijk onderzoek te doen. ‘Hoeveel mensen maak je ongerust terwijl ze niks hebben? En hoeveel mensen mis je toch, die denken: ik heb niks, ik kan gewoon doorgaan? Dat moet je eerst onderzoeken.’

Het Bronovo Ziekenhuis verwerpt de kritiek en wijst erop dat de test heel duidelijk vermeldt op basis van welke officiële medische richtlijnen de uitslag tot stand komt.

Schrijvers vindt dat de test te vroeg online is gezet en dat hij eerst gekeurd moet worden door belangwekkende organisaties, zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Inspectie voor de Volksgezondheid.

Luister hier naar het fragment op BNR Nieuwsradio.

Lees ook:Bronovo blundert met diagnose kanker
Lees ook:‘Gezondheidsrisicotest lijkt een succes’
Lees ook:Inspectie moet beschuldigingen MiraTes rectificeren
Lees ook:Ombudsman start onderzoek naar IGZ
Lees ook:Slecht bereikbare huisarts kan boete krijgen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “IGZ kritisch over gezondheidsrisicotest

  1. Yvonne

    Vandaag heb ik de gezondheidstest gedaan waarvan ik eigenlijk van te voren al kon weten dat hij waarschijnlijk niet voor mij toepasbaar is, dit stond echter niet in de inleiding. Ik heb een groei afwijking en val niet in de standaard normen. De uitslag gaf aan dat ik risico loop op allerlei aandoeningen vanwege mijn hoge body mass index. Dit is echter niet volgens de standaard norm in te stellen. De test geeft echter nergens een alarm reactie als ik mijn toch duidelijk afwijkende maten doorgeef maar stellen hun standaard conclusie op. Blijft altijd zaak om zelf helder te blijven nadenken ipv angstig te worden over al het onheil wat boven mijn hoofd hangt.

    .

      /   Reply  / 
  2. Anneloes

    Goeie reactie! Daarmee zie je meteen het nadeel van dit soort tests. Die gaan uit van het ‘normale’ plaatje. Van de gemiddelde, doorsnee mens. Maar wie is er nu gemiddeld en doorsnee?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>