Bronovo blundert met diagnose kanker

Een ongelooflijke blunder heeft ervoor gezorgd dat een 63-jarige – gezonde – man zijn prostaat kwijt is. Volgens het Haagse Bronovo had de man ernstige prostaatkanker. Maar zijn weefsel blijkt verwisseld met een andere man!

De man blijft ontgoocheld achter: zonder prostaat, incontinent en impotent. In het Algemeen Dagblad vertelt hij vandaag zijn ontluisterende verhaal. Over zijn twijfel of hij wel echt kanker had.

Maar een second opinion in Utrecht én in Duitsland – op basis van hetzelfde verwisselde weefsel – wijst hetzelfde uit. Na de operatie in een Duitse kliniek verschijnt de arts aan zijn bed. Tot zijn verbijstering blijkt er bij de 63-jarige Hagenaar geen enkele kankercel te zijn aangetroffen.

Wat is hier gebeurt? Het is nog altijd onduidelijk, omdat het Bronovo zich in stilzwijgen hult. Vast staat dat dat het weefsel van de Hagenaar is verwisseld met dat van een andere man, die nu – waarschijnlijk zonder het te weten – met ernstig uitgezaaide prostaatkanker in zijn lijf rondloopt.

Fouten maken is één, maar de manier waarop je daar als ziekenhuis mee omgaat is misschien wel minstens zo belangrijk. Het Bronovo laat zich hier van zijn slechtste kant zien.

Dit alles speelt begin 2011. In mei werd de blunder ontdekt, maar niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), zoals verplicht. De verzekeraar van het ziekenhuis heeft inmiddels aansprakelijkheid erkend, maar het ziekenhuis zelf zegt nog bezig te zijn met een intern onderzoek naar de vraag of er sprake is van een fout.

En de Hagenaar, die moet zijn leven maar weer op zien te pakken. Zijn huwelijk staat onder hoogspanning. Therapie moet hen samen zien te redden en hem leren hoe hij weer ooit kan genieten van zijn verwoeste leven.

Lees het hele verhaal vandaag in het AD.

Bron: AD

Lees ook:IGZ kritisch over gezondheidsrisicotest
Lees ook:Apotheker verantwoordelijk voor dood vrouw
Lees ook:Patiënt met bed en al gelanceerd in Haags ziekenhuis
Lees ook:Ziekenhuisapparatuur kán gevaarlijk zijn
Lees ook:Wat vind jij van Obese?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>