Nationale Slaapdag: lekker uitslapen dus!

Het is een mooie dag vandaag. Het is namelijk de Nationale Slaapdag! Maaruh, voor je je hoofd weer op je kussen legt, is het wel prettig om even te weten waaróm het zo goed is om te slapen: recent onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat een slaaptekort samenhangt met, en zelfs kan leiden tot een gewichtstoename.

Het betreft een Canadees onderzoek bij 422 kinderen in de leeftijd van 5 tot 10 jaar. Hieruit bleek dat kinderen die minder dan 10 uur per nacht sliepen, een 3,5 maal grotere kans op overgewicht hadden dan kinderen die 12 uur of meer sliepen. Ook bij volwassenen blijkt slaaptekort samen te gaan met een verhoogde kans op overgewicht.

Uit laboratoriumstudies blijkt dat de spiegel van het hormoon (Leptine) dat via de hersenen het gevoel van verzadiging geeft, lager is naarmate er minder geslapen wordt. Dus een tekort aan slaap betekent minder van dat hormoon en dat betekent later een vol gevoel, daardoor langer dooreten en dikker worden.

Een ander hormoon (Ghreline), dat tegenovergesteld werkt en juist eetlust en honger opwekt, is hoger naarmate men minder slaapt. Wederom een risicofactor voor overeten, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast bestaat er nog een probleem. De gevoeligheid voor insuline neemt af bij langdurig slaaptekort. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Als het lichaam geen insuline maakt, of wanneer de gevoeligheid hiervoor ernstig is afgenomen, ontstaat suikerziekte.

De Nationale Slaapdag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek. Dit jaar is het thema: Slaap en Overgewicht.

Lees ook:Onderzoek naar slaapgewoonten van Nederlandse kinderen
Lees ook:Kinderen die uitslapen, blijven slanker
Lees ook:Veel kinderen slapen te weinig
Lees ook:Mondiale aandacht voor Dag van de Slaap
Lees ook:Uitslapen in het weekend is geen goede inhaalslag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>