Pneumokokkenvaccinatie biedt geen 100% bescherming

Uit onderzoek in de VS is gebleken dat kinderen die tegen pneumokokkeninfectie zijn gevaccineerd niet volledig zijn beschermd. Tegen bepaalde, zeldzame varianten van de bacterie wordt namelijk geen immuniteit opgebouwd. Het vaccin, dat sedert 2006 ook in Nederland wordt gebruikt, biedt bescherming tegen zeven van de tientallen soorten pneumokokken. 

Tijdens het onderzoek werd de incidentie van besmetting onder Eskimokinderen in Alaska geanalyseerd. Om onbekende redenen komt pneumokokkeninfectie bij deze kinderen vaker voor dan bij kinderen elders in de VS.

Het bleek dat het aantal pneumokokkeninfecties vanaf 2003 (toen in Alaska met vaccinatie werd begonnen) aanvankelijk sterk daalde, maar sedert 2005 weer is toegenomen. Er bestaat een apart vaccin voor volwassenen en dat beschermt tegen ruim 20 soorten; dit vaccin heeft echter ongunstige effecten voor kinderen en wordt in die leeftijdscategorie daarom niet gebruikt.

Bron: MediLingua.nl 

 

Lees ook:Vaccin tegen RS-virus in de maak
Lees ook:RIVM stopt gebruik vaccin tegen DKTP
Lees ook:‘Vaccin Mexicaanse griep vergroot kans op slaapziekte’
Lees ook:Geen verband tussen overlijden baby’s en vaccinatie
Lees ook:Geen griepprik voor dochters Obama

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>