Geen verband tussen overlijden baby’s en vaccinatie

Er is geen verband aangetoond tussen het overlijden van 3 baby’s eind vorig jaar en het vaccin tegen pneunomokken dat ze vlak daarvoor hadden gekregen. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag bekendgemaakt.

De drie zuigelingen overleden in november 2009, enkele dagen nadat ze waren ingeënt tegen pneumokokken met het middel Prevenar van medicijnfabrikant Wyeth. De kinderen tussen de 3 en 6 maanden oud.

Het vaccin is sinds 2006 in het Rijksaccinatieprogramma opgenomen. Sindsdien hebben vele duizenden kinderen de prik gekregen.

Elk jaar krijgt het RIVM 5 tot 10 meldingen van kinderen die zijn overleden na een vaccinatie. Na een dergelijke melding wordt er altijd onderzoek gedaan. Allereerst naar de omstandigheden waaronder het kind is overleden, de verschijnselen bij het kind en de diagnose van de behandelend arts. Daarnaast wordt ook onderzocht of het vaccin veilig is.

Het onderzoek naar het overlijden van de 3 kinderen is gedaan door het RIVM en getoetst door een onafhankelijke commissie van externe deskundigen. Deze externe deskundigen komen eveneens tot de conclusie dat er geen aantoonbare relatie is tussen het overlijden en de vaccinatie.

De fabrikant van het vaccin, Wyeth, heeft in opdracht van de European Medicines Agency (EMEA) een extra veiligheidsonderzoek laten uitvoeren naar de desbetreffende partij vaccin. Hieruit blijkt dat het vaccin in orde is. Een onafhankelijk Frans laboratorium kwam tot dezelfde conclusie.

Het gebruikte vaccin maakte deel uit van een partij die ook in andere landen wordt gebruikt. In geen van deze landen zijn sterfgevallen gemeld na toediening van het vaccin.

Na het overlijden van de 3 Nederlandse baby’s werd de productieserie waartoe het omstreden vaccin behoorde tijdelijk uit de handel genomen, maar de stop kan volgens het RIVM nu worden opgeheven.

Pneumokokkenziekten worden veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via niezen en hoesten. Heel af en toe kan de besmetting leiden tot zeer gevaarlijke ziekten als hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking. Vooral kinderen tot 2 jaar zijn vatbaar; zij worden daarom sinds 2006 standaard gevaccineerd.

Lees ook:Drie baby’s overleden na pneumokokkenprik
Lees ook:RIVM stopt gebruik vaccin tegen DKTP
Lees ook:Nieuw vaccin tegen kinkhoest blijkt effectief
Lees ook:Mexicaanse griep eist derde slachtoffer
Lees ook:Tweede griepprik bij kinderen veroorzaakt meer bijwerkingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>