Hooikoorts in laatste tien jaar niet zo vroeg

Mensen met hooikoorts hebben de afgelopen tien jaar niet zo vroeg last gehad van kriebelende neuzen, jeukende ogen en prikkelende luchtwegen. De berken bloeiden door het mooie weer al volop in de eerste helft van april en dat is uitzonderlijk vroeg.

Dit zegt Ingrid Terreehorst, internist-allergoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens haar kampen hooikoortspatiënten eerder met flinke klachten omdat de concentratie pollen door de vroege bloei hoger is dan in andere jaren rond deze tijd.

In de periode tussen 12 en 16 april zweefden er tussen de driehonderd en negenhonderd berkenpollen per kubieke meter door lucht, weet Terreehorst.
,,Dat is een behoorlijk aantal voor de periode van het jaar. Meestal is het rond die tijd ongeveer tussen de vijftig en honderd per kubieke meter. Het is de afgelopen tien jaar niet zo vroeg begonnen.'' Normaal gesproken bloeien de berken volgens haar pas eind april of in de eerste week van mei volop.

Als de berken half mei zijn uitgebloeid, komen de graspollen eraan. Ook die zijn er vroeg bij dit jaar, stelt Terreehorst. ,,De grassen zijn vaak heel stabiel en beginnen meestal rond 15 mei met hun bloei. Maar je ziet ze nu al komen in de tellingen.''

Bron: AD.nl 

Lees ook:Sterfte door hartinfarct fors gedaald
Lees ook:Sterke daling sterfte door borstkanker
Lees ook:Tóch inhaalronde voor Mexicaanse griepprik
Lees ook:Warme winter: nu al hooikoorts
Lees ook:Nieuwe moeders voelen zich vaak eenzaam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>