Zeker vijf mannen expres met hiv besmet

Een onbekend aantal homoseksuele mannen is tijdens seksfeesten in Groningen gedrogeerd, misbruikt en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. Begin mei zijn vier verdachten gearresteerd. Twee hebben een bekentenis afgelegd. Dat maakte de politie woensdag bekend.

Zie ook: Reacties op Groningse HIV-zaak 

Vijf slachtoffers (homoseksuele mannen tussen de 25 en 50 jaar oud) hebben zich inmiddels bij de politie gemeld, vier hebben aangifte gedaan. De slachtoffers spraken via chatboxen af op de seksfeesten.

Daar werden ze gedrogeerd met de drug GHB, soms in combinatie met xtc, waarna ze met een injectiespuit besmet bloed kregen ingespoten. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers daadwerkelijk besmet zijn geraakt met het hiv-virus.

De verdachten, allen besmet met hiv, zijn twee 48-jarige mannen uit de gemeente Slochteren en twee mannen (33 en 34 jaar) uit Groningen. De 34-jarige man werd samen met een 37-jarige vrouw aangehouden op verdenking van handel in soft- en harddrugs. De vrouw is later weer vrijgelaten.

De politie zegt dat de verdachten tot hun daden zijn gekomen, omdat het hun een kick gaf en omdat ze onbeschermde seks 'puur' vinden. De verdachten hebben verklaard dat ze ook elkaar met hun besmette bloed injecteerden. De seksfeesten vonden plaats in privéwoningen van verdachten en slachtoffers.

De eerste meldingen over de praktijken tijdens Groningse seksfeesten kwamen in juni 2006 bij de politie binnen. In februari dit jaar deed een eerste slachtoffer aangifte.

Politie en justitie denken dat ze met de vier aanhoudingen alle vermoedelijke daders hebben ingerekend. Wel vermoedt de politie dat er meer slachtoffers zijn en zij roept hen op zich te melden.

Ook de GGD Groningen is naarstig op zoek naar mogelijke andere slachtoffers. De gezondheidsdienst waarschuwde vorig jaar al bezoekers van homofeesten op privéadressen in Groningen. Aanleiding was toen een opvallende stijging van het aantal hiv-besmettingen in de stad.

De Hiv Vereniging Nederland heeft er eind vorig jaar bij de Groningse politie op aangedrongen de meldingen over illegale praktijken op seksfeesten serieus te nemen. De vereniging nam contact op met het korps nadat slachtoffers zich door de politie niet serieus genomen hadden gevoeld.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) heeft laten weten dat de vier aangehouden mannen verdacht worden van zware mishandeling met voorbedachten rade. De maximale straf die kan worden opgelegd is zestien jaar celstraf. „De levensverwachting van de slachtoffers is rekbaar met medicatie en daardoor kan er geen doodslag of moord ten laste worden gelegd.”

Bron: telegraaf.nl 

Lees ook:Vier mannen opzettelijk besmet met HIV
Lees ook:Hoger beroep in Groningse hiv-zaak vol onduidelijkheden
Lees ook:Nog meer aangiften Groningse HIV-zaak
Lees ook:Nog veel onduidelijk in Groningse hiv-zaak
Lees ook:‘Slachtoffers wisten van onveilige seks’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Zeker vijf mannen expres met hiv besmet

  1. Nathalie

    Ik denk dat ik een politieke partij ga starten: Extreem in ‘t midden.
    Punt 1:
    Doodstraf herinvoeren, iedereen die ook maar iets doet, dat de dood als gevolg zou kunnen hebben of heeft gehad, mag zelf direct sterven!
    Ik zou wel mijn partij over gans Europa moeten oprichten :-)

      /   Reply  / 
  2. carmen

    Als jij die partij opstart kunt ge op mijn stem toch al rekenen

      /   Reply  / 
  3. Linus

    En hoe ga je in 100% van de gevallen zeker weten dat de juiste persoon wordt gestraft?
    Of denk je dat het Belgisch gerechtssysteem zo perfect is? Ik had er tot voor kort ook mijn vertrouwen in; ik ben zelf onlangs voor de eerste keer met het gerecht in contact gekomen en ik was al meteen een crimineel. ‘Vluchtmisdrijf’ zo luidde het vonnis, voor een incident dat nooit heeft plaatsgevonden. Er had mij iemand beschuldigd van zijn wagen aan te rijden. Die persoon had gewoon het juiste moment afgewacht om van mijn verzekering te profiteren. Daarnaast bestaan er evengoed mensen die ongeacht de straf, geen enkel gewetensbezwaar hebben met iemand levenslang te laten opdraaien voor hun eigen daden. Er zijn wel degelijk gewetenloze mensen. Ik ben er gelukkig nog niet veel tegengekomen, maar ze bestaan.
    Weten dat je aids hebt gekregen via injectie, is dat niet bijna even erg als weten dat je gaat sterven voor een incident dat nooit gebeurd is?
    Nee, ik ben ook van uw principe. Het is niet fair dat moordenaars na vijftien jaar terug vrij rondlopen. Maar vluchtmisdrijver of erger, moordenaar zijn als je het niet écht bent…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>