Hoger beroep in Groningse hiv-zaak vol onduidelijkheden


Het hoger beroep in de Groningse hiv-zaak is deze week begonnen. Veel duidelijkheden zijn er vooralsnog niet aan het licht gekomen.

Wat was er ook al weer aan de hand? In mei 2007 kwam naar buiten dat meerdere mannen op Groningse seksfeesten waren besmet met hiv.

De slachtoffers die op de feesten waren afgekomen, werden gedrogeerd met GHB, waarna de daders (onveilige) seks met hen hadden. Ook kregen enkele mannen met injectienaalden besmet bloed ingespoten.

Er werden 3 verdachten gearresteerd: Peter M., Wim D. en Hans J.

In de rechtszaak die eind vorig jaar plaatsvond, bleef er een hoop onduidelijk. Deskundigen konden niet zeggen of de in totaal 12 slachtoffers door de daders zijn besmet met hiv.  De verdachten konden zich weinig van de ruige seksfeesten herinneren…

Voor justitie was de zaak duidelijk, maar de rechter oordeelde een stuk milder en veroordeelde de mannen uiteindelijk tot een celstraf van 9 (Peter M.), 5 (Hans J.) en 1,5 (Wim D.) jaar.

De rechter vond onder meer dat niet bewezen was dat de mannen de opzet hadden om bezoekers van hun seksfeesten met hiv te besmetten. Het doel van de feesten zou zijn geweest het hebben van seks en niet het besmetten van anderen met hiv.

Bovendien konden deskundigen niet bewijzen dat de met hiv besmette slachtoffers het virus tijdens de seksfeesten hadden opgelopen en niet elders.

Het openbaar ministerie vond de straffen veel te laag en ging in hoger beroep.

Deze week lieten twee virologen voor het gerechtshof in Leeuwarden weten dat ook zij niet met zekerheid kunnen zeggen dat de 3 verdachten de slachtoffers met hiv besmet hebben.

En dus is het nog maar de vraag of de straffen ditmaal hoger zullen uitvallen.

Lees ook:Strafeisen tot 12 jaar in Groningse hiv-zaak
Lees ook:Nog veel onduidelijk in Groningse hiv-zaak
Lees ook:‘Slachtoffers wisten van onveilige seks’
Lees ook:Tot 15 jaar cel geëist in Groningse hiv-zaak
Lees ook:Fors hogere straffen in Groningse hiv-zaak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>