Fors hogere straffen in Groningse hiv-zaak

Twee van de drie verdachten in de Groningse hiv-zaak hebben in hoger beroep een fors hogere straf gekregen. Hoofdverdachte Peter M. was eerder door de rechtbank veroordeeld tot 9 jaar, het hof in Leeuwarden legde hem 12 jaar op. Zijn kompaan Hans J. hoorde een straf van 9 jaar, wat eerst nog 5 jaar was.

Beiden werden in eerste instantie door de rechtbank veroordeeld voor zware mishandeling. Volgens de rechter kon niet bewezen worden dat de slachtoffers met hiv besmet zijn geraakt door de injecties met bloed. Het hof gaat er echter wel van uit dat de besmettingen van de slachtoffers het werk zijn van de verdachten en komt om die reden ook tot hogere straffen.

De derde verdachte, Wim D., is alleen veroordeeld voor het bezit van drugs. Hij zag zijn straf slinken van anderhalf jaar naar 8 maanden.

Het drietal organiseerde tussen 2005 en 2007 seksfeestjes waar zij hun ‘slachtoffers’ drogeerden met de partydrug GHB en inspoten met seropositief bloed. Ook werd er op de feestjes onveilig gevreeën.

Uiteindelijk deden 14 mannen aangifte, maar vermoed wordt dat er veel meer mannen zijn die slachtoffer zijn geworden, maar die geen aangifte durven doen.

Lees ook:Nog veel onduidelijk in Groningse hiv-zaak
Lees ook:Zeker vijf mannen expres met hiv besmet
Lees ook:Nog meer aangiften Groningse HIV-zaak
Lees ook:Strafeisen tot 12 jaar in Groningse hiv-zaak
Lees ook:‘Slachtoffers wisten van onveilige seks’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>