Alleen nog echt ´light´ is ´light´

Vanaf deze week is het in de supermarkten definitief gedaan met het overgrote deel van schreeuwende en vaak ongefundeerde teksten als ´vetarm´, ´light´ en ´suikervrij´, nu een nieuwe Europese regeling de almaar verder uitdijende berg aan gezonde producten per 1 juli stevig aan banden zal leggen.

Alleen producten waarbij via strikte criteria is vastgesteld dat ze echt gezonder zijn dan die van de concurrentie, mogen dit straks nog groot op hun verpakking zetten waardoor levensmiddelengiganten dus met de billen bloot moeten.

De lolly met ´extra vitamine C´, de chocoladereep met ´extra calcium´en ander zogenaamd gezond snoepgoed zullen uit de schappen moeten verdwijnen.  

PvdA-parlementariër Dorette Corbey, die lang voor de strengere voedings- en gezondheidsclaims heeft gevochten, is dolblij dat de strenge regels nu eindelijk ook echt van kracht worden.  

"De afgelopen jaren zijn immers miljoenen consumenten op grote schaal misleid en soms zelfs ronduit belazerd. Veel mensen die wilden afvallen of om medische redenen gezond moesten eten, hebben daarbij veel extra geld neergeteld voor 'gezonde' producten die dat vaak niet of nauwelijks waren." 

Een product dat volgens grote letters op de verpakking weinig suiker bevat, maar wel bol staat van vet en zout kan en mag daarom niet langer 'gezond' genoemd worden, zo hebben de EU-landen onlangs samen met het Europarlement afgesproken.

Een voedingsclaim als 'extra vitaminen', 'vezelrijk', of 'vetarm' mag straks alleen nog op de verpakking staan indien het product ook op andere terreinen gezond scoort en dus niet te veel vet, suiker of zout bevat.

Indien een van de drie – bijvoorbeeld zout – de norm overschrijdt, moet naast een claim als 'vezelrijk' voortaan even groot en even zichtbaar worden vermeld dat er ook 'veel zout' in zit. Indien twee of alledrie de ongezonde componenten zout, suiker en vet een te hoge concentratie hebben, is een schreeuwerige voedingsclaim straks zelfs helemaal verboden.   

Naast de voedingsclaims zijn binnen de EU ook nieuwe afspraken gemaakt over zogenaamde gezondheidsclaims als 'goed voor hart- en bloedvaten' en 'cholesterol verlagend'. Deze mogen voortaan alleen nog op de verpakking worden vermeld indien daarvoor eerst overtuigende bewijzen zijn geleverd aan de Europese Voedselautoriteit, die vervolgens een vergunning voor het product afgeeft.

Bron: De Telegraaf

 

Lees ook:Consument overschat voordelen light-producten
Lees ook:Gewone boterham blijft gezondste ontbijt
Lees ook:Internationale actieweek Zout en Gezondheid
Lees ook:Hollandse vinding maakt eten veel minder zout
Lees ook:Voorstel: verbod op extra suiker in vruchtensap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>