azM grijpt in na brandincident op OK

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) heeft maatregelen genomen om in de toekomst verwisseling van slangen voor kooldioxide en zuurstof te voorkomen. Dat meldt een woordvoerder aan het blad Nursing.

Het ziekenhuis kwam gisteren in het nieuws omdat er tijdens een kijkoperatie een vlam ontstond in de buikholte van een bejaarde vrouw.

Oorzaak was het gebruik van zuurstof in plaats van kooldioxide om het lichaam te laten opbollen om meer zicht te hebben op organen. Het systeem bestaat uit een leiding met een nippel en een contactdoos aan de muur.

Volgens woordvoerder Jos van Cann zijn alle slangen voor de toevoer zuurstof en kooldioxide opnieuw gelabeld in de drie operatiekamers waar met de apparatuur wordt gewerkt.

Daarnaast heeft het ziekenhuis de fabrikant van de apparatuur benaderd. "Wij waren in de veronderstelling dat de nippels van de slangen niet op andere contactdozen waren aan te sluiten. Maar dat blijkt dus wel te kunnen," aldus Van Cann.

Op dit moment loopt een onderzoek om te bekijken hoe de fout is ontstaan. Van Cann: "We kunnen nog niet zeggen of er sprake is van specifiek een medische fout en wie de fout heeft gemaakt. De fout kan op allerlei momenten zijn ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens de preparatie van de OK, of door een OK-assistent of verpleegkundige."

"Overigens is het niet de bedoeling personen aan te wijzen, maar om incidenten in de toekomst te voorkomen. Vooralsnog gaan we uit van een menselijke fout."

Bron: nursing.nl 

Zie ook: Vlam in buik patiënte op operatieftafel 

Lees ook:Vlam in buik patiënte op operatietafel
Lees ook:Opnieuw een patiënt verbrand tijdens operatie
Lees ook:Ziekenhuisapparatuur kán gevaarlijk zijn
Lees ook:Meisje overleden aan overdosis bestraling
Lees ook:Patiënt loopt risico door onkunde in OK

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>