Darmoperaties moeten vaak over

Hoe nuttig het is om ziekenhuizen te vergelijken op hun prestaties blijkt dit weekeinde maar weer eens. In sommige ziekenhuizen kun je bijvoorbeeld maar beter niet aan je dikke darm geopereerd worden…

Pas volgende week komt het Algemeen Dagblad met de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. Maar blijkbaar staan er dusdanig schokkende resultaten in, dat de krant daar vandaag al mee naar buiten kwam.

Dit jaar zijn er het eerst cijfers beschikbaar over heroperaties aan de dikke darm. Deze risicovolle ingreep vindt ongeveer 10.000 keer per jaar plaats.

In de meeste gevallen is er sprake van kanker en haalt de chirurg een stuk darm weg. Veel complicaties ontstaan op de naad waar de darm weer aan elkaar is gezet. Zo'n lekkage kan dodelijk zijn.

Uit de vergelijking van het AD blijkt dat in sommige ziekenhuizen één op de vier patiënten onverwacht weer moet worden geopereerd. Dat is ruim drie keer zoveel als gemiddeld.

Ziekenhuizen waar opvallend veel patiënten complicaties krijgen na een darmoperatie zijn onder meer het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) en de Isala Klinieken in Zwolle.

Reden genoeg voor de ziekenhuizen om eens kritisch naar zichzelf te kijken, vindt de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Als patient zou ik toch eens twee keer achter mijn oren krabben, voor ik me in één van die ziekenhuien zou laten opereren! 

Bron: AD 

Lees ook:Minder dik op de operatietafel
Lees ook:Radboud mag weer dotteren
Lees ook:Ziekenhuis meet nauwelijks pijn
Lees ook:Zorg borstkanker in 1 op 3 ziekenhuizen onvoldoende
Lees ook:Onderzoek naar nut van screening dunne darmkanker

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Darmoperaties moeten vaak over

  1. Hans van Tiel

    Schokkend die resultaten; zeer goede ervaringen in de familie met laparoskopische ingrepen in België (net over de grens in Neerpelt)met veel minder risico en nauwelijks wachttijden. Waarom kan dit in Nederland niet?

    Hans van Tiel

      /   Reply  / 
  2. P.Bosman

    Beste mensen vandaag 6 december is het 4 weken geleden dat ik aan mijn dikke darm ben geopereerd. het was goedaardig gezwel van onstekingen. Maar loop elke dag met de angst van naadlekken.
    Hoelang is die risico *gevaren periode ? Ik kwam redelijk ziek binnen had ernsige obsterpatie kon niet poepen meer en dus een hele dikke buik en wat overloop. Ik ben al Psygisch zo erg bang en wil graag een fijne bevestiging die wel hout snijdt.
    Vriendelijke groet.
    P.Bosman

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>