Minder dik op de operatietafel


Er is een nieuwe methode om extreem dikke patiënten voor hun operatie snel te laten afvallen. Het Academisch Ziekenhuis in Maastricht (AMZ) is het eerste ziekenhuis in Europa dat met deze nieuwe methode werkt.

De methode heeft EndoBarrier. Via de mond wordt een zestig centimeter lange slang in de twaalfvingerige darm geplaatst. Door dit slangetje – het lijkt op een smalle mouw – vallen patiënten binnen drie maanden gemiddeld tussen de tien en vijftien kilo af. De methode is niet zo ingrijpend, omdat de slang niet operatief wordt ingebracht. 

De in de Verenigde Staten ontwikkelde techniek wordt alleen ingezet voor dikke patiënten die geopereerd moeten worden. Het opereren van extreem dikke mensen brengt extra complicaties met zich mee. 

De methode is louter een voorbereiding op de operatie. "De chirurg kan beter zijn werk doen en dat levert een beter resultaat op voor de patiënt", stelt het AMZ.

Over de werking van het slangetje is nog niet alles bekend. De spijsverteringssappen stromen langs het slangetje, weten de chirurgen. Het eten komt eerst in het slangetje en pas later in de twaalfvingerige darm en op een of andere manier worden er dan minder voedingsstoffen opgenomen. Het hongergevoel vermindert ook.

Nadeel van de EndoBarrier is dat het slechts een tijdelijke oplossing biedt. Als het slangetje er weer uit is, is de patiënt niet van zijn obesitas af.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de effecten van langere plaatsing. Voorlopig blijft het alleen een hulpmiddel voor chirurgen.

Bron: nos.nl 

Lees ook:‘Operatie beste oplossing voor obesitas’
Lees ook:Onderzoek naar nut van screening dunne darmkanker
Lees ook:Nieuwe operatietechniek voor patiënten met extreem overgewicht
Lees ook:Maagband helpt extreme dikkerd niet
Lees ook:Kauwgom goed na darmoperatie

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Minder dik op de operatietafel

  1. inderzwee

    Boterhammetje minder eten helpt ook…

      /   Reply  / 
  2. Kim

    Wat een ontzettend flauwe opmerking. Dit gaat om mensen met ernstige obesitas. Dat is een ziekte waar in Nederland circa 200.000 mensen aan lijden. Het gaat dus niet om obergewicht als gevolg van te veel eten en te weinig bewegen, zoals bij heel veel dikke mensen wél het geval is.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>