CT-scan verhoogt risico op kanker


Een CT-scan leidt tot een lichte verhoging van het risico op kanker. Het verhoogde risico is weliswaar laag, maar toch reden om niet onnodig over te gaan tot het maken van een CT-scan.


Amerikaanse wetenschappers hebben berekend dat een 45-jarige patiënt die een volledige CT-scan ondergaat een risico van 0,08  procent op kanker heeft, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Een risico van 0,08 procent zou volgens de onderzoekers betekenen dat omgerekend ongeveer 1 op de 1200 patiënten na een CT-scan op termijn kanker krijgt. Vooral in de VS worden veel CT-scans gemaakt: in 2005 meer dan 62 miljoen, tegen nog geen 2 miljoen in 1980.

De onderzoekers noemen een pas op de plaats noodzakelijk, ook omdat volgens hen een derde van de scans niet noodzakelijk is.

Zij stellen dat een CT-scan niet geschikt is voor preventief onderzoek en alleen moet dienen als diagnostisch hulpmiddel voor het opsporen van ziekten.

In Nederland worden volgens het NTvG verhoudingsgewijs aanzienlijk minder CT-scans gemaakt. In 2005 waren het er 800.000, ofwel 0,05 CT-scan per inwoner. Dat getal ligt in de VS vier keer zo hoog.

Dat komt volgens radioloog Han Laméris doordat in Nederland pretscans en scans van het gehele lichaam zonder medische noodzaak verboden zijn en doordat er in de VS ook scans worden gemaakt om het risico op financiële claims te verkleinen.

Lees ook:CT-scan bij kind verhoogt kans op kanker
Lees ook:De ziekte van Alzheimer kun je zien
Lees ook:Zegeltjes sparen voor een CT-scan
Lees ook:Heeft een MRI-scan wel nut?
Lees ook:‘Laat commerciële medische scans niet toe’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “CT-scan verhoogt risico op kanker

  1. Total Body Scan

    Tegenwoordig is de MRI scan al dusdanig doorontwikkeld dat deze voor de meeste onderzoeken gelijk of zelfs beter is tov een CT scan. De Total Body Scan bijvoorbeeld gebeurt volledig met behulp van de onschadelijke MRI scan. Dat is pas Gezond vooruit kijken.

      /   Reply  / 
  2. Bloem

    Lekker is dat!! Één maand geleden ct-scan gehad van mijn knieen+enkel, morgenavond uitslag…. Afwachten dan maar.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>