CT-scan bij kind verhoogt kans op kanker

Kinderen onder de vijftien die twee of drie keer CT-scans van het hoofd hebben gekregen, hebben later een verhoogd risico op een hersentumor en leukemie. Dit blijkt uit Brits onderzoek onder 178.000 patiënten onder de 21 jaar die tussen 1985 een 2002 CT-scan hebben ondergaan.

De wetenschappers van de Universiteit van Newcastle schatten achteraf de stralingsdoses waaraan de patiënten tijdens de scan waren blootgesteld en koppelden die gegevens aan het aantal gevallen van kanker tussen 1985 en 2009.

Daaruit concluderen zij dat de straling van de scan het risico op een hersentumor en leukemie verhoogt. Naar schatting vertaalt het verhoogde risico zich in één extra geval van hersenkanker en één extra geval van leukemie op elke 10.000 kinderen onder de 10 jaar die een CT-scan ondergaan.

De wetenschappers benadrukken wel dat het om zeldzame vormen van kanker gaat. Ook wijzen ze erop dat de risico’s van CT-scans niet opwegen tegen de voordelen. De studie bevestigt in hun oen dat scans alleen gebruikt moeten worden als het echt noodzakelijk is en dat de stralingsbelasting zo laag mogelijk gehouden moet worden.

Bron: BBC

Lees ook:CT-scan verhoogt risico op kanker
Lees ook:Zegeltjes sparen voor een CT-scan
Lees ook:Pas op met kinderen en meerdere ct-scans
Lees ook:Heeft een MRI-scan wel nut?
Lees ook:MRI-scan vindt 90% van agressieve prostaatkankers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>