MRI-scan vindt 90% van agressieve prostaatkankers

Met MRI-scans kan 90% van de agressieve prostaatkankers precies gelokaliseerd worden. Wanneer de scan geen afwijkingen toont, dan is voor 95% zeker dat het niet om een agressieve tumor gaat en hoeft de patiënt geen nodeloze behandeling te ondergaan. Dat stellen wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent).

De meeste prostaatkankers worden via een bloedtest, de zogenaamde PSA-test, opgespoord. Bij verhoogde waarden volgt een biopsie, wat belastend is voor de patiënt.

Toch is er bij prostaatkanker altijd grote kans op overdiagnose en -behandeling. Soms is er sprake van agressieve tumoren die adequaat behandeld moeten worden, maar het kan ook om minder agressieve tumoren gaan, waarbij de gevolgen van een behandeling soms erger kunnen zijn dan de gevolgen van de tumor.

In dat laatste geval is het beter om te kiezen voor een afwachtende houding waarbij enkel ingegrepen wordt als de kanker verder groeit.

Het is echter niet altijd eenvoudig om de agressieve tumoren van de minder gevaarlijke varianten te onderscheiden. Het UZ Gent doet dat met een MRI-scan. ‘We zijn met die MRI-scan in staat meer dan 90% van de agressieve prostaatkankers te vinden, en kunnen daardoor heel gericht een biopsienaald inbrengen om de correcte diagnose te stellen’, aldus professor Geert Villeirs van het UZ Gent.

‘Als onze scan geen afwijkende zones toont, zijn we ruim 95% zeker dat het niet om een agressieve tumor gaat, wat gouden informatie is bij de actieve opvolging.’ Villeirs benadrukt wel dat een MRI-scan geen alternatief is voor de bloedtest, want die blijft de eerste stap in de opsporing.

Bron: De Morgen

Lees ook:Kleine longtumoren beter op te sporen met ct-scan
Lees ook:‘MRI redt levens bij erfelijke borstkanker’
Lees ook:Microchip meet groei tumor bij kanker
Lees ook:‘Screenen op prostaatkanker doet meer kwaad dan goed’
Lees ook:Nieuwe bloedtest spoort kanker voortijdig op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>