De ziekte van Alzheimer kun je zien

De ziekte van Alzheimer verspreidt zich volgens een vast patroon door het brein. Dat is heel goed te zien op MRI-scans, ontdekte radioloog in opleiding Jasper Sluimer van het VU medisch centrum in Amsterdam. Hij promoveert 28 april op zijn onderzoek.

Sluimer bestudeerde honderden MRI-scans van de hersenen van gezonde proefpersonen en van mensen met geheugenklachten en de ziekte van Alzheimer.

Met een tussenpoos van twee jaar hadden deze mensen een hersenscan ondergaan. Op de scans was bij mensen met geheugenklachten en met de ziekte van Alzheimer een duidelijk patroon te herkennen: verlies van hersencellen begint in de temporaalkwab.

Bovendien brachten de MRI-scans aan het licht dat er een agressievere variant van de ziekte van Alzheimer is, die met name bij jongere patiënten – onder de 65 jaar – voorkomt.

MRI-scans blijken uiterst geschikt om de ziekte van Alzheimer vroegtijdig te herkennen en een prognose te geven. Door de scan eens in de zoveel tijd te herhalen, is de snelheid van achteruitgang bij patiënten betrouwbaar te volgen.

Mocht er in de toekomst een geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komen, dan is zo ook het effect hiervan goed te monitoren.

Op dit moment is het nog niet standaard dat elke persoon waarvan vermoed wordt dat hij of zij de ziekte heeft een MRI-hersenscan krijgt.

Bron: VUmc

Lees ook:Bloed voorspelt Alzheimer
Lees ook:Ontwikkeling ziekte van Alzheimer beter te voorspellen
Lees ook:Dementie blijkt al vroeg te zien in de hersenen
Lees ook:Patiënt onthoudt weinig van eerste gesprek met arts
Lees ook:Alzheimer lijkt ‘besmettelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>